Τα lockdown λόγω Covid εξακολουθούν να ισχύουν και να επιβάλλονται στην Κίνα με γειτονιές σε βασικές πόλεις-λιμάνια όπως η Shenzhen και η Dalian να κλείνουν ξανά αυτή την εβδομάδα. Την ίδια ώρα, τιθεται στο τραπέζι το κλείσιμο και σε άλλες σημαντικές θαλάσσιες πύλες, συμπεριλαμβανομένης της Tianjin.
Η Κίνα δεν φαίνεται να παραιτείται από την πολιτική της για μηδενικό Covid-19, γεγονός που προκάλεσε φέτος έντονη πίεση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού φέτος. Η διαφορά σήμερα όμως είναι ότι, ενώ τα κρούσματα εξαπλώνονται όλο και περισσότερο το τελευταίο δεκαπενθήμερο, τα lockdown επιβάλλονται από γειτονιά σε γειτονιά και όχι σε ολόκληρες πόλεις, ενώ ο χρόνος της καραντίνας έχει μειωθεί από τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Gavekal Dragonomics.
Ωστόσο, η επιταχυνόμενη εξάπλωση της παραλλαγής Omicron ανησυχεί ορισμένους αναλυτές.
Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, αξιωματούχοι της Shenzhen δήλωσαν ότι το τελευταίο ξέσπασμα οφείλεται κυρίως στη νέα υπο-παραλλαγή Omicron BF.15, η οποία, όπως είπαν, είναι πιο μεταδοτική ενώ εντοπίζεται πιο δύσκολα.
«Η επερχόμενη περίοδος θα είναι η πιο αγχωτική και υψηλού κινδύνου, όσον αφορά την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας στην πόλη μας», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Shenzhen στη συνέντευξη Τύπου.
«Οι αγορές θα μπορούσαν να πληγούν και πάλι τις επόμενες δύο εβδομάδες, πιθανότατα πυροδοτώντας έναν άλλο γύρο περικοπών», προειδοποίησε η ιαπωνική χρηματοοικονομική εταιρεία Nomura σε μήνυμά της την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, καθώς η Omicron έχει εξαπλωθεί σε μεγάλες πόλεις.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών εταιρειών στην Κίνα εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους εκτός χώρας κυρίως εξαιτίας των αυστηρών πολιτικών που εφαρμόζει ενάντια στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα.
Παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο λαμβάνει υπόψη του το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τους ξένους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων, έχοντας χαλαρώσει τους περιορισμούς μεγάλα εμπορικά σήματα έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικές εγκαταστάσεις παραγωγής εκτός Κίνας.