Παρότι βρισκόμαστε ακόμα στο μέσο την αντιπυρικής περιόδου και έχουμε μπροστά μας απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες… αξίζει να λέγονται πράγματα που τονώνουν το ηθικό των σωμάτων που δίνουν καθημερινή μάχη με τις φλόγες για να προστατέψουν δασικά οικοσυστήματα και ιδιωτικές περιουσίες…
Tο δίδυμο Στυλιανίδη- Τουρνά έδεσε και αποφέρει καρπούς.
Ο συγκερασμός ενός Ευρωπαίου πολιτικού που λύνει δεκάδες θεσμικά προβλήματα και παραμένει 24ωρες στο πλευρό των δυνάμεων με τον έμπειρο στο πεδίο της διαχείρισης της κρίσης Υφυπουργό και πρώην Αρχηγό του ΓΕΑ άλλαξε το δόγμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Τους εμπιστεύονται τα επιχειρησιακά στελέχη και αυτό φαίνεται!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα συντονισμού και δράσης είναι η προχθεσινή φωτιά στην Θάσο η οποία διαχρονικά καίγονταν δεκάδες χιλιάδες στέμματα δάσους.
  • Το 1985 είχαν καεί 90.000 στρέμματα
  • Το 1989 είχαν καεί 70.000 στρέμματα.
  • Το 2016 είχαν καεί 68.850 στρέμματα.
Υπολογίζεται ότι παρά τις δυσμενέστερες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή η έκταση του καμένου δάσους δεν ξεπερνάει 1.300 στρεμμάτων.
Η αλλαγή λοιπόν δόγματος στο πεδίο, η ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων, η χρήση για πρώτη φορά του επιβραδυντικού υγρού όπως χρησιμοποιείται σε μεγάλες χώρες, οι προληπτικοί καθαρισμοί και διανοίξεις δασοτεχνικών ζωνών ανά την επικράτεια και η διυπηρεσιακή συνεργασία των σωμάτων, δείχνει να διαμορφώνει το manual για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here