Η Ελλάδα είναι σε τροχιά για να εξέλθει από το τρίτο πρόγραμμα το καλοκαίρι χωρίς χρηματοδοτική βοήθεια από τον επίσημο τομέα, αναφέρει η UBS σε έκθεσή της.
Όπως σημειώνει ο οίκος, αν και η μεταμνημονιακή εποπτεία και οι όροι θα παραμείνουν, θα ανοίξει παράθυρο χρηματοδότησης από τις αγορές χωρίς επίσημο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση της ανάκαμψης, την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και τα μέτρα για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η UBS εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να εμφανιστεί ισχυρότερος, διεκδικώντας ξανά με αξιώσεις τις εκλογές του 2019/20 από την ΝΔ.
Εντυπωσιακό το turnaround
Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο, αναφέρει ο οίκος. Με το έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 15% το 2009 και στο 13% το 2013, έχει συντελεστεί ένα εντυπωσιακό turnaround. Η χώρα αναμένεται να εμφανίσει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε ολόκληρη την ευρωζώνη το 2018.
Ο οίκος εκτιμά ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί επίσημο πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο. Εκτιμά ότι η οικονομική ανάκαμψη θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2018 και το 2019, καθώς θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.
Από τη στιγμή που θα υπάρξει νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο, οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους θα επιταχυνθούν. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά αναμένεται να συνδεθούν με «όρους και προϋποθέσεις», σε συνδυασμό με πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας.
Αναμένοντας την ελάφρυνση χρέους
Η UBS σχολιάζει επίσης το γεγονός πως ακόμα η ΕΚΤ δεν έχει εντάξει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο QE. Με τις διεργασίες για τον σχηματισμό νέας γερμανικής κυβέρνησης, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο του 2017, οι συζητήσεις για το re-profiling των δανείων του επίσημου τομέα έχουν καθυστερήσει.
Εν τω μεταξύ, ο Μάριο Ντράγκι έχει πει πως οι αγορές στο πλαίσιο του QE εξαρτώνται από την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της ΕΚΤ που θα πραγματοποιηθεί όταν συμφωνηθούν τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους, μέχρι το τέλος του προγράμματος διάσωσης. Αυτό ίσως εξαρτηθεί από το αν η Ελλάδα θα δεχθεί προληπτική γραμμή πίστωσης στο τέλος του προγράμματος.
Η UBS εξακολουθεί να θεωρεί πως οι αγορές μπορεί να ανέρχονται σε 4-5 δισ. ευρώ, όμως το ύψος των αγορών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική. Δεν είναι, επίσης, απίθανο, να αγοραστούν ελληνικά κρατικά ομόλογα όταν θα πλησιάζει η λήξη του QE. ακόμα και τότε, όμως, για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί μια θετική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από την ΕΚΤ.
Σε κάθε περίπτωση, η UBS θεωρεί πως η πιο άμεση (ρεαλιστική) προτεραιότητα θα είναι η επίτευξη ενός αξιοπρεπούς re-profiling χρέους, κάτι που εκτιμά πως θα άνοιγε το «παράθυρο» ώστε η Ελλάδα να βγει στην αγορά ομολόγων.
Η άλλη προτεραιότητα θα είναι τα stress tests των τραπεζών. Κατόπιν πιέσεων από το ΔΝΤ, η ΕΚΤ επιταχύνει τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες. Τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στον Μάιο, πολύ πριν την καταληκτική ημερομηνία του Νοεμβρίου, κάτι που θα δώσει στις τράπεζες τη δυνατότητα να καλύψουν τις όποιες ελλείψεις και να ενισχύσουν τη δυνατότητα δημιουργίας δανείων. Από αυτήν την άποψη, η συνεχιζόμενη χαλάρωση των capital controls, σε συνδυασμό με την επιστροφή των καταθέσεων, θα διευκολύνουν της καθημερινές κεφαλαιακές απαιτήσεις των επιχειρήσεων, ακόμα και αν τα capital controls δεν αρθούν πλήρως πριν τις εκλογές του 2019.