Μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους δίνει στις τράπεζες η επιλογή των καταθετών να κατεθέτουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, που έχουν μηδενικά επιτόκια,αναφέρει ο οίκος Moody’s σε ανάλυσή του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Moody’s, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατέγραψε σημαντική μείωση στο κόστος των καταθέσεων, γεγονός που συνδέεται με τη στροφή των πελατών σε φθηνότερα προϊόντα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση του Moody’s, η πανδημία μείωσε τις ευκαιρίες για ποιοτικό δανεισμό και προκάλεσε διάβρωση στις προμήθειες, στα έσοδα από συναλλαγές και στις επενδυτικές αποδόσεις.

Τα νοικοκυριά δειχνουν να στρέφονται, σταδιακά,στο ταμιευτήριο, όπου τα επιτόκια είναι σχεδόν στο μηδέν, αντί των προθεσμιακών που έχουν υψηλότερη απόδοση. Με βάση τα στοιχεία της TτE, οι προθεσμιακές αντιστοιχούσαν στο 34% του συνόλου τον Μάιο έναντι 41% τον Δεκέμβριο του 2017.

Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με τη Moody’s, θα βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα να περιορίσει την πίεση που δέχεται στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια κέρδους τη φετινή χρονιά.

Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι το μέσο κόστος γι’ αυτές τις νέες καταθέσεις είναι 0,13% έναντι 0,58% στα τέλη του 2015.Δεδομένης της αβεβαιότητας που προκάλεσε η πανδημία, οι καταθέτες επιδεικνύουν μια θέληση να έχουν άμεσα διεθέσιμες τις αποταμιεύσεις τους. Τον Μάιο, το κόστος για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου ήταν 0,3%, ενώ το μέσο κόστος για τις προθεσμιακές ενός έτους 0,28%.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here