Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Για πρώτη φορά τόσο κοντά στα προ κρίσης επίπεδα επιστρέφουν καταθέσεις στις ελληνικές Τράπεζες στα 184,7 δις ευρώ. Επίσης είναι η πρώτη φορά που αυξήθηκαν κοντά σε επίπεδα προ κρίσης καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αλλά και οι καταθέσεις Ταμιευτηρίου από τους ιδιώτες.

Το σύνολο των καταθέσεων αυξήθηκε μόλις κατά 1,67 δις ευρώ, αλλά εσωτερικά υπάρχουν αλλαγές στις προτιμήσεις των Ελλήνων αποταμιευτών οι οποίοι προσαρμόζονται και αναζητούν αποδόσεις εγκαταλείποντας τις μη προσοδοφόρες καταθέσεις προθεσμίας οι οποίες υποχωρούν. Οι αποταμιευτές στρέφονται στα Αμοιβαία Κεφάλαια και τα ομόλογα αναζητώντας καλύτερες αποδόσεις.

Ειδικότερα, στα 184,715 δισ. ευρώ έφθασε το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες στο τέλος Νοεμβρίου, αυξημένο κατά 1,668 δις   ευρώ από τον προηγούμενο μήνα και κατά 9,3% από πέρυσι το Νοέμβριο, με αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων και των καταθέσεων Ταμιευτηρίου από τους ιδιώτες. Αντίθετα, συνέχισαν να μειώνονται οι καταθέσεις προθεσμίας.

Οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων επιχειρήσεων είναι αυξημένες στα 38,1 δισ. ευρώ, ενώ  οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν στα 5,13 δις ευρώ.

Οι ιδιώτες και τα νοικοκυριά είχαν συνολικές καταθέσεις 132,423 δισ. ευρώ.

Σημειώθηκε μικρή μείωση κατά 224 εκατ. ευρώ των καταθέσεων από νοικοκυριά και ιδιώτες και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα εν γένει.

Ωστόσο, η εικόνα των καταθέσεων δείχνει ότι μειώθηκαν περαιτέρω οι καταθέσεις προθεσμίας και οι ιδιώτες αν και αύξησαν τις καταθέσεις Ταμιευτηρίου, στράφηκαν σε Αμοιβαία Κεφάλαια αναζητώντας αποδόσεις κι εγκατέλειψαν τις μη προσοδοφόρες καταθέσεις προθεσμίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά 480 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα, φθάνοντας στο τέλος Νοεμβρίου στα 78,196 δισ. ευρώ. Αντίθετα μειώθηκαν οι καταθέσεις προθεσμίας και ρέπος των νοικοκυριών κατά 813 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο στα 28 δις ευρώ και εκεί αποδίδεται η συνολική μείωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here