Ικανοποίηση προκάλεσαν τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ σύμφωνα με τα οποία το οικονομικό κλίμα στην χώρα διαμορφώνεται πλέον σε υψηλό 12 ετών! Εξετάζοντας πιο αναλυτικά κανείς θα δει βέβαια πως απαιτείται ακόμα αρκετός δρόμος για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας καθώς σε επιμέρους στοιχεία αποτυπώνονται σημαντικές διαφορές, προκλήσεις και προοπτικές ανά κλάδο.
Άξια αναφοράς είναι η εμφατική άνοδος τον περασμένο Δεκέμβριο του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών, στις 90,0 (από 53,7) μονάδες, επίπεδο αισθητά υψηλότερο και από το αντίστοιχο περυσινό (48,6 μονάδες).
Σε πρώτη ανάγνωση
Στους επιμέρους κλάδους, η τάση είναι έντονα ανοδική στις Ιδιωτικές Κατασκευές, ενώ στα Δημόσια Έργα οι προσδοκίες βελτιώνονται μεν, αλλά ηπιότερα.
Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ανέκαμψαν έντονα, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν ήπια.
Αναλυτικά, ο αρνητικός δείκτης των -70 μονάδων στις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνεται κατά 40 μονάδες και διαμορφώθηκε στις -30, με το 52% (από 71%) των επιχειρήσεων να διατυπώνει απαισιοδοξία για το επίπεδο των εργασιών του το επόμενο τρίμηνο ενώ ένα 23% (από μόλις 1%) να δηλώνει πλέον πιο αισιόδοξο.
Στις προβλέψεις για την απασχόληση, ο σχετικός δείκτης «κέρδισε» 23 μονάδες αλλά παραμένει αρνητικός στις -14 μονάδες, με το 38% (από 56%) των ερωτηθέντων να προβλέπει μείωση θέσεων εργασίας στον τομέα και ένα 24% (από 18%) άνοδο.
Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, ο αρνητικός δείκτης των -22 μονάδων στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων αλλάζει τάση και κινείται πλέον σε θετικά επίπεδα, στις +7 μονάδες, ενώ οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας διευρύνονται (10,4 από 7,8).
Στο πεδίο των τιμών, οι αποπληθωριστικές προσδοκίες περιορίστηκαν περαιτέρω (-1 από -5 μον. ο δείκτης).
Τέλος, το 12% των επιχειρήσεων αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Από τις υπόλοιπες, το 17% επισημαίνει τη χαμηλή ζήτηση, το 40% την ανεπαρκή χρηματοδότηση και ένα 23% λοιπούς συγκυριακούς παράγοντες ως βασικότερα εμπόδια στη λειτουργία του.
Ιδιωτικές Κατασκευές – Δημόσια Έργα
Ειδικότερα, έντονη ανάκαμψη παρουσίασε τον Δεκέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές, στις 122,8 (από 66,0) μονάδες, επίπεδο πολύ υψηλότερο και του αντίστοιχου πριν ένα έτος (68,5 μον.).
Οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο προγραμματισμένων εργασιών εξαλείφονται και είναι πλέον πιο αισιόδοξες, στις +12 (από -53) μονάδες, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση που πλέον «δείχνουν» άνοδο (στις +10 από -28 μον. ο δείκτης).
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν (+38 από +8 μον. ο δείκτης), ενώ οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας διευρύνθηκαν περαιτέρω (10,8 από 6,5).
Ως προς τις τιμές, το θετικό ισοζύγιο κινήθηκε πτωτικά και διαμορφώθηκε στις -7 μονάδες (από +2). Τέλος, αυξήθηκε στο 12% (από 8%) το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν αναφέρουν προσκόμματα στη λειτουργία τους. Από τις υπόλοιπες, το 47% δηλώνει την ανεπάρκεια χρηματοδότησης και το 17% τη χαμηλή ζήτηση ως το βασικότερο λειτουργικό τους εμπόδιο.
Μικρή ανάκαμψη σε σχέση με τον Νοέμβριο παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Κατασκευές Δημοσίων Έργων.
Διαμορφώθηκε στις 53,0 (από 44,3) μονάδες, υψηλότερα ωστόσο από την αντίστοιχη περυσινή τιμή του (37,7 μον.). Ως προς το πρόγραμμα εργασιών του κλάδου, ο δείκτης των -81 μονάδων τον Νοέμβριο βελτιώθηκε ήπια (-72 μονάδες), ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση, το σχετικό ισοζύγιο βελτιώθηκε επίσης αλλά παραμένει αρνητικό στις -39 (από -44) μονάδες.
Από τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι μισές αναμένουν πάντως λιγότερες θέσεις απασχόλησης, με το 11% (από 13%) να προβλέπει αύξησή τους.
Βάιος Κρόκος