Γράφει η «ξενοδόχος»
Από –70% έως -76% κυμαίνεται η μείωση τζίρου για τους διοργανωτές και για τους επαγγελματίες συνεδριακών χώρων λόγω της πανδημίας σε μία αγορά όπου οι ακυρώσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Τα συμπεράσματα από την πρώτη πανελλαδική έρευνα για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στην ελληνική αγορά συνεδρίων και εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή του HAPCO, του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (ACVB) και του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (TCB) είναι ενδεικτικά για τις απώλειες που έχει υποστεί ο κλάδος λόγω του Covid 19.
- Είναι ενδεικτικό ότι 76 εταιρείες ανέφεραν απώλεια 1.745 εκδηλώσεων που μεταφράζεται με μείωση 91% συμμετεχόντων από το εξωτερικό.
- Σε σύνολο 43 επιχειρήσεων του κλάδου καταγράφεται μείωση εσόδων 67 εκατ. ευρώ.
- Οσον αφορά τη γεωγραφική διασπορά, αυτή κατανέμεται σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων αφορά την Αθήνα.
- Ως προς τις αναβολές τον Ιούλιο, ένα πολύ μεγάλο μέρος τους είχε μεταφερθεί το τελευταίο τετράμηνο. Όσον αφορά την εκτίμηση πρόθεσης ακυρώσεων και αναβολών, πάνω από τις μισές απαντήσεις ήταν “δεν γνωρίζω” (51,35%), γεγονός το οποίο υποδηλώνει τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στον κλάδο.
- Ποσοστό άνω του 62% των εταιρειών επισημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού.
- Στον κλάδο γίνεται λόγος είτε για επανεκκίνηση ή για μετάβαση σε νέα εποχή, με το μεγαλύτερο ποσοστό (60%) να τοποθετεί την επανεκκίνηση από την άνοιξη του 2021 και μετά. Η αξία της επανεκκίνησης πάντως είναι μεγάλη αν ληφθεί υπόψη ότι επαναφέρει πάνω από 50 επαγγέλματα που συνδέονται με τον κλάδο.
- Ένα 67% των ερωτηθέντων έχει αναλάβει ήδη διαδικτυακές, υβριδικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η πανδημία βρήκε τον κλάδο σε ανοδική τροχιά όσον αφορά τον συνεδριακό τουρισμό με υψηλότερα- ιστορικά- νούμερα για την περασμένη χρονιά, αφού η Eλλάδα βρέθηκε στην 13η θέση στην Ευρώπη και 21η παγκοσμίως στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού.
Για την κατάταξη των δύο μεγαλύτερων ελληνικών πόλεων, η Αθήνα κατατάσσεται 12η σε ευρωπαϊκό επίπεδο και 17η σε διεθνές επίπεδο, ενώ η Θεσσαλονίκη 39η σε ευρωπαϊκό επίπεδο και 70η στην παγκόσμια κατάταξη.