Το ρωσικό νόμισμα έχει τεθεί σε τροχιά ελεύθερης πτώσης αφού οι χώρες της Δύσης ανακοίνωσαν αυστηρές κυρώσεις για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού ορισμένων τραπεζών από το SWIFT διεθνές σύστημα πληρωμών.

Τις πρώτες ώρες της Δευτέρας έπεσε σχεδόν –40%, σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στα 119 ρούβλια ανά δολάριο.

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διαπραγματευόταν στα 75R και την Παρασκευή η ισοτιμία ήταν στα 83R ανά δολάριο.

Αναλυτές δεν αποκλείουν να καταποντιστεί ακόμη και στα 300 R ανά δολάριο.

Η Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να ξεκινήσει τις συναλλαγές στις αγορές συναλλάγματος και χρήματος του Χρηματιστηρίου της Μόσχας όχι νωρίτερα από τις 15:00 ώρα Μόσχας (14:00 ώρα Ελλάδας ) αντί για τις 07:00.

Η βουτιά της αξίας του νομίσματος από -30% έως -40% θα προσθέσει περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό, δήλωσε στη Wall Street Journal ο Σεργκέι Αλεκασένκο, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε την «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Sberbank, μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας, εξαιτίας των «μεγάλων» αναλήψεων αποταμιεύσεων.

Η Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία, καθώς και οι θυγατρικές της στην Κροατία και στη Σλοβενία βρέθηκαν αντιμέτωπες με «μεγάλες αναλήψεις λόγω του αντίκτυπου των γεωπολιτικών εντάσεων στη φήμη τους», εξηγεί ο εποπτικός φορέας της ΕΚΤ σε ανακοίνωσή του, εκτιμώντας ότι

  • «στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να αποπληρώνει τα χρέη της ή άλλες δεσμεύσεις της εντός των καθορισμένων προθεσμιών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here