Για πρώτη φορά ύστερα από τρεισήμισι χρόνια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Σε κατ’ ίδιαν συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συζήτησαν για τα κόκκινα δάνεια, τα capital controls και την επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την άποψη ότι οι περιορισμοί στα κεφάλαια πρέπει να αρθούν πλήρως.

  • Θεωρούμε ότι πλέον δεν έχουν χρησιμότητα” είπε ο Κεντρικός Τραπεζίτης.

Αναφορικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων τόνισε ότι και τα δύο σχέδια (τόσο αυτό του ΤΧΣ όσο και της ΤτΕ) αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση είναι αυτή που θ’ αποφασίσει ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση.

  • Για το τραπεζικό σύστημα συμφωνήσαμε πως τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά καλά, αλλά χρειαζόμαστε και άλλες συστημικές λύσεις. Χρειαζόμαστε όλα τα όπλα που είναι στο τραπέζι. Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει όλες οι εφικτές λύσεις να εφαρμοστούν”, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας

Η ΤτΕ, όπως σημείωσε ο διοικητής της, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη “δημιουργία δημοσιονομικού χώρου” ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

  • Με απλά λόγια η ΤτΕ θα βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να μειωθούν οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020, 2021 και 2022 στο 2,5% αντί 3,5% του ΑΕΠ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here