Στις 20.41 χθες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανακοίνωσε επίσημα από την Άγκυρα πως οι ΗΠΑ και η Τουρκία προχώρησαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία διάρκειας 120 ωρών. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει οι Κουρδικές δυνάμεις να απαγκιστρωθούν με ασφάλεια. Το βάθος αυτής της ζώνης θα είναι 32 χλμ. αμέσως μετά τη σύναψη της συμφωνίας ο Ντόναλντ Τραμπ ανάρτησε στο διαδίκτυο μήνυμα επισημαίνοντας: «Ευχαριστούμε τον Ερντογάν θα σωθούν εκατομμύρια άνθρωποι».

Ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία που επετεύχθη στην Άγκυρα οι ΗΠΑ παγώνουν όλες τις κυρώσεις και δεσμεύονται να μην επιβάλουν άλλες μέχρι τουλάχιστον τη λήξη της εκεχειρίας. Η δέσμευση αυτή ισχύει εάν επεκταθεί η εκεχειρία και στο μέλλον.

Επίσης έγινε γνωστό πως η Τουρκία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κομπάνι το οποίο ελέγχεται ήδη από τα κυβερνητικά στρατεύματα της Δαμασκού υπό την επιτήρηση ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία «πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση» που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.

Η τουρκική επίθεση έχει σκοτώσει σχεδόν 500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 100 αμάχων, και έχει εκτοπίσει 300.000 ανθρώπους από την έναρξή της στις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here