Την αγανάκτηση τους εξέφρασαν οι φορείς των εκπροσώπων των εργαστηριακών ιατρών σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΙΣΑ.

Η πρόβλεψη του νέου ΕΚΠΥ για μηδενικές ή μειωμένες συμμετοχές στις διαγνωστικές εξετάσεις των ασθενών με ΕΚΑΣ και χρόνιες παθήσεις, με κόστος όμως να μετακυλίεται στα διαγνωστικά κέντρα, κινδυνεύει να οδηγήσει τον κλάδο στην καταστροφή και το λουκέτο.

Αυτό τον φόβο εξέφρασαν, σε έκτακτη σύσκεψη στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, οι πρόεδροι των επιστημονικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών. «Πρόκειται για απαράδεκτη και παράνομη επίταξη του εισοδήματος των γιατρών καθώς η κάλυψη της δαπάνης αυτής δεν προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ,αλλά χρεώνεται στους γιατρούς με το εκβιαστικό clawback», αναφέρει ανακοίνωση του ΙΣΑ, μετά τη συνάντηση.

«Το Υπουργείο Υγείας οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση και στη ξενιτειά τον ιατρικό κλάδο και παραδίδει την υγεία του ελληνικού λαού, στα μεγάλα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν αλώσει το χώρο. Η πολιτική που ακολουθείται αποτελεί την ταφόπλακα των μικρών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων και είναι ενάντια τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών. Αίτημά μας είναι ένα σύστημα που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους του πολίτες στο τελευταίο άκρο στης Ελλάδας», επισημάνθηκε.

Έτσι, αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων να εξουσιοδοτηθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι να προβούν σε καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα, οι γιατροί ζητούν:

  • Να εξαιρεθεί από το clawback και το rebate ,το ποσό που προκύπτει για τη συμμετοχή του ασθενούς και να πληρωθεί από ειδικό κωδικό του ΕΟΠΥΥ πέρα του προϋπολογισμού για τις εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις,
  • Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις ΠΦΥ
  • Να γίνει έκπτωση του ποσοστού του clawback, στο επίπεδο του κουρέματος που υπέστησαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των παρελθόντων ετών.

 

Virus

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here