Ο κλάδος της τεχνολογίας βρίσκεται σε πτωτική τάση εδώ και αρκετό καιρό. Τα κέρδη πέφτουν και οι προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο δεν είναι οι καλύτερες. Το τέλος Οκτωβρίου ήταν σημαντικό για τις ανακοινώσεις κερδών εταιρειών τεχνολογίας, τα οποία επίσης δεν είναι και τα καλύτερα. Αυτό αποτελεί έκπληξη για πολλούς καθώς αυτός ο τομέας αναπτύσσεται ραγδαία εδώ και πολλά χρόνια. Η ProfitLevel ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά σε εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας. 

Ο S&P 500 ως δείκτης κλάδου

Η εύρεση μιας εταιρείας στον τομέα της τεχνολογίας με επιτυχημένη αναπτυξιακή τάση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τα προβλήματα και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης προκαλούνται κυρίως από την έλλειψη ημιαγωγών και την αύξηση των επιτοκίων. Προβλέπεται ότι τα κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας στον δείκτη S&P 500 θα μειωθούν κατά περισσότερο από 4% το τρίτο τρίμηνο, μια σημαντική διαφορά από τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι παίκτες του κλάδου της τεχνολογίας ήταν αυτοί που οδηγούσαν τα κέρδη στον δείκτη S&P 500. 

Σύμφωνα με τις χειρότερες προβλέψεις, τα κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας στον S&P 500 θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περισσότερο από 5%, και αυτό θα ήταν σημαντικό πλήγμα για τους επενδυτές. Στην πραγματικότητα, θα ήταν ένα σημάδι ότι ο τομέας της τεχνολογίας συρρικνώνεται όχι μόνο σε απόλυτες τιμές, αλλά και σε σχέση με τον S&P 500[3]. 

Επιβράδυνση του υπολογιστικού νέφους 

Τα πρόσφατα αποτελέσματα της Microsoft συνέβαλαν επίσης στη δυσμενή κατάσταση. Η τελευταία εξέδωσε προειδοποίηση για σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη του υπολογιστικού νέφους (cloud computing) την επόμενη περίοδο. Ο λόγος για μια τέτοια δήλωση είναι ότι οι μεγάλοι πελάτες αναστέλλουν τις δαπάνες τους με φόβο για επιβράδυνση της οικονομίας. Μετά από αυτήν την ανακοίνωση, η μετοχή της Microsoft άρχισε να πέφτει και η αξία μειώθηκε περίπου κατά 7%.

[*] Η απόδοση των μετοχών της Microsoft Corporation τα τελευταία 5 χρόνια. (Πηγή: Investing)

Μια άλλη μεγάλη εταιρεία στον τομέα της τεχνολογίας είναι η Alphabet. Η τελευταία ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα μια επιβράδυνση στη βασική της δραστηριότητα, αυτή των διαφημίσεων αναζήτησης. Η ψηφιακή διαφήμιση και το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελούν σημαντικό μέρος των κερδών στον τομέα της τεχνολογίας, επομένως αυτή η ανακοίνωση έχει προκαλέσει νέο ξεπούλημα στις μετοχές των εταιρειών αυτού του κλάδου. Η Alphabet είναι ο μεγαλύτερος πωλητής ψηφιακής διαφήμισης στις ΗΠΑ και, το τρίτο τρίμηνο, τα έσοδά της σημείωσαν τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2013.

Επομένως, ο τομέας της τεχνολογίας βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην  έναρξη λήψης αυστηρότερων μέτρων στις δαπάνες για διαφημίσεις στο διαδίκτυο, καθώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού. Κάποιος πρέπει να είναι επιφυλακτικός και προσεκτικός όταν επενδύει σε αυτές τις εταιρείες, τέτοιες στιγμές. Από την άλλη, τώρα είναι η στιγμή που μπορούμε να αποκτήσουμε σχετικά πολύτιμες μετοχές σε τιμή ευκαιρίας[4]. 

Ανάλυση από την ProfitLevel

Το ProfitLevel είναι ένα καταχωρημένο εμπορικό σήμα της BCM Begin Capital Markets CY Ltd, μιας Κυπριακής Εταιρείας Επενδύσεων (CIF) που εποπτεύεται και ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC).