Μέσα σε μια δεκαετία οι Έλληνες πληρώνουν κατά 150% ακριβότερα το ρεύμα.
Την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά καταγράφει μελέτη που δημοσιεύεται στο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας, εντοπίζοντας τα κύρια αίτια αφενός στους φόρους και στις άλλες επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και αφετέρου στη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην αγορά.
«Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά περίπου 150% την περίοδο 2005-2016, φθάνοντας το 2016 τα 0,17 ευρώ/KWh από 0,07 ευρώ/KWh το 2005» αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης Πηνελόπη Ζιούτου (ΤτΕ) και Δημήτριος Σιδέρης (Πάντειο), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος διαβίωσης.
Αν και παραμένουν χαμηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ, η σημαντική αύξησή τους δείχνει ταχύτερη επιδείνωση του κόστους διαβίωσης στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Μεγάλη αύξηση, όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα, άνω του 40%, εμφανίζει στο ίδιο διάστημα και το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, αποτελώντας βασικό αντικίνητρο για παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών.