Τι αλλάζει στο βιογραφικό μας; Οι φωτογραφίες είναι απαραίτητες; Πώς οι νέες συνθήκες της αγοράς εργασίας διαμορφώνουν τις απαιτήσεις;

  • Καταρχάς πρέπει να διαθέτεις διαφορετικό βιογραφικό για κάθε θέση ή ρόλο που θες να κατακτήσεις. Κάποτε είχαμε ένα και μόνο βιογραφικό και το στέλναμε/δίναμε παντού. Αυτή η λογική έχει σταματήσει. Πρέπει να προσαρμόζεις το CV σου με βάση το ποιες απαιτήσεις έχει η δουλειά που στοχεύεις.
  • Στα προσωπικά στοιχεία μη βάζεις φύλο, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση κλπ. Τηλέφωνο, mail και προφίλ στο LinkedIn είναι αρκετά.
  • Οι φωτογραφίες δεν είναι απαραίτητες. Μάλιστα αρκετοί recruiters (υπεύθυνοι προσέλκυσης προσωπικού και προσλήψεων) θα σου συστήσουν να μη βάλεις καθόλου φωτογραφία.
  • Γράψε ένα resume summary. Παλιότερα δεν συνηθιζόταν. Τώρα είναι ένα από τα “must”. Γράψε δηλαδή στην αρχή του CV σου δυο-τρεις συνοπτικές προτάσεις για το ποια είναι τα δυνατά σου σημεία και πού ακριβώς στοχεύεις. Σαν να κάνεις branding στον εαυτό σου!
  • Πρόσεχε τις διατυπώσεις σου. Όταν περιγράφεις την προϋπηρεσία σου (αν διαθέτεις), απόφυγε τις γενικές διατυπώσεις. Έχεις δει το πρώτο βιογραφικό του Bill Gates που βγήκε στη δημοσιότητα πρόσφατα και έκανε αίσθηση για τα λάθη που περιλάμβανε; Πράγματι. Μεταξύ άλλων, ο Gates έγραφε ότι ως προγραμματιστής συστημάτων, «συμμετείχε στον σχεδιασμό αρχείων και τις τροποποιήσεις στο λειτουργικό σύστημα». Η λέξη «συμμετείχα» δεν αποδίδει κάποια συγκεκριμένη αξία. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς πιο σαφείς ή συγκεκριμένες λέξεις ή να δώσεις μετρήσιμα αποτελέσματα, π.χ. «υλοποίησα 5 νέα projects», «ανέλαβα τη διοργάνωση του τάδε event», «πέτυχα τόσο τοις εκατό αύξηση πωλήσεων», κ.λπ.

«Είτε μόλις αποφοίτησες είτε παράτησες το πανεπιστήμιο», σημειώνει ο Γκέιτς, «είμαι σίγουρος ότι το βιογραφικό σου είναι πολύ καλύτερο από το δικό μου πριν από 48 χρόνια».

  • Χρησιμοποίησε τις σωστές λέξεις κλειδιά (keywords). Δες ποιες λέξεις χρησιμοποιεί περισσότερο η αγορά εργασίας για να περιγράψει αυτό που σε ενδιαφέρει και αξιοποίησέ τες. Οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις δηλαδή πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στον κλάδο σου. Αυτό έχει διπλό όφελος: από τη μία κερδίζεις την προσοχή του αναγνώστη (που θα σκεφτεί «α, είναι αυτό που ψάχνουμε»), και από την άλλη θα βοηθήσεις το CV σου να περάσει από τα ATS συστήματα, τα συστήματα που χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες για να «φιλτράρουν» τα πιο κατάλληλα βιογραφικά.

Όλες τις συμβουλές που ακολουθούν εφάρμοσέ τες, αξιοποιώντας το ανανεωμένο βιογραφικό σου στις Ημέρες Καριέρας του kariera.gr που θα γίνουν 8 και 9 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Περισσότεροι από 70 εργοδότες που αναζητούν εργαζομένους θα βρίσκονται εκεί και θα περιμένουν να σε γνωρίσουν!

Κάνε εγγραφή εδώ και μη χάσεις την ευκαιρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here