Εξαγωγές άνω των 155 εκατ. ευρώ σε 60 χώρες και συνεισφορά στα κρατικά ταμεία άνω των 500 εκατ. ευρώ, είναι μερικά από τα μεγέθη που ανακοίνωσε ο κ. Ανδρέας Καρέλιας, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης καπνοβιομηνίας, για την πορεία και συνεισφορά της το 2018.

Όπως ο ίδιος ανέφερε στον απολογισμό του για τη χρονιά που πέρασε, ήταν μία χρονιά δύσκολη αλλά και μία χρονιά ορόσημο, αφού το 2018 η εταιρεία έκλεισε 130 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας.

Μέσα στο 2018 η Καρέλιας διατήρησε και αύξησε περαιτέρω το μερίδιο αγοράς της στην Ελλάδα τόσο στα τσιγάρα όσο και στον καπνό. Στα μεν τσιγάρα αύξησε το μερίδιό της στο 17,20% από 16,60% που ήταν στο τέλος του 2017, ενώ στον καπνό οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 13% και το μερίδιο ανέβηκε από 23% που ήταν το 2017 σε πάνω από 24% στο τέλος του 2018. Στην κατηγορία του στριφτού, η αύξηση των πωλήσεων εκτός Ελλάδας ξεπέρασε το 35%, ενώ οι συνολικές πωλήσεις εκτός συνόρων κατέγραψαν οριακή άνοδο. Ταυτόχρονα η εταιρεία πέτυχε άνοδο κερδοφορίας.

 

Σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία για την ιχνηλασιμότητα

Η νέα χρονιά θα είναι η πρώτη που θα ισχύσει η ευρωπαϊκή οδηγία για την ιχνηλασιμότητα των καπνικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καρέλιας σχολίασε: «Είναι απορίας άξιον το ότι οι αρχές, στην προσπάθειά τους να μειώσουν το λαθρεμπόριο καπνού, υιοθέτησαν ένα μέτρο απίστευτης πολυπλοκότητας και δυσκολίας στη εφαρμογή του, ένα μέτρο το οποίο θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του κόστους παραγωγής των νόμιμων προϊόντων και θα συμπιέσει περαιτέρω τα όποια περιθώρια κέρδους έχουν απομείνει σε ένα προϊόν που φορολογείται με συντελεστή 90% και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα πιο πολύ από 90% στην λιανική τιμή του.

Οφείλουμε όμως για μια ακόμα φορά να επαναλάβουμε ότι κανένα λαθρεμπόριο δεν πρόκειται να μειωθεί, όσο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης παραμένει στα προαναφερόμενα επίπεδα. Είναι πολύ ακριβή και παράλληλα επικίνδυνη τακτική, η επιβολή μέτρων για την επιβολή τους και μόνο χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς για την ουσία. Διότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι κανείς, εν δυνάμει ή εν ενεργεία λαθρέμπορος, δεν θα δώσει την παραμικρή σημασία σε όποια μέτρα επιβάλλονται στις νόμιμες καπνοβιομηχανίες».

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι τον τελευταίο χρόνο οι διωκτικές αρχές ανακάλυψαν στην Ελλάδα πάνω από 6 περιπτώσεις παράνομων «εργοστασίων», τα οποία δρούσαν στερώντας εκατομμύρια ευρώ έσοδα από το δημόσιο, αλλά και από όσους εμπλέκονται με την νόμιμη διανομή, καπνοβιομηχανίες, χονδρεμπόρους, σημεία λιανικής.

«Σε ότι αφορά ειδικότερα τον κλάδο μας, την αγορά του τσιγάρου, είναι σίγουρο ότι παραμένει και θα παραμείνει μια τεράστια αγορά. Το νούμερο είναι ιλιγγιώδες: 5,5 τρισεκατομμύρια τσιγάρα. Μέσα σε αυτή την αγορά έχουμε και εμείς το δικό μας κομμάτι. Μαζί με τις διεθνείς μας πωλήσεις, μας αναλογεί περίπου μερίδιο στην παγκόσμια κατανάλωση κοντά στο 0,27%. Και όμως αυτή η συμμετοχή, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει κεκτημένο. Αξίζει να θυμηθούμε ότι στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, μόνο στην ελληνική αγορά, δραστηριοποιούντο 14 διαφορετικές εταιρείες, έξι εκ των οποίων ήταν ελληνικές και 8 ξένες. Σήμερα έχουμε μόνο 5 εταιρείες, εκ των οποίων, μόνον μία, η δική μας, είναι ελληνικών συμφερόντων.

Το ότι καταφέραμε και εμείς να βρισκόμαστε μεταξύ των 5 και όχι μεταξύ των 9, που σήμερα δεν υπάρχουν, αποτελεί καθ’ αυτό μοναδικό επίτευγμα», τόνισε ο κ. Καρέλιας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here