Στην συμμόρφωση του σχεδιασμού της Eurobank τόσο με το σχέδιο του ΤΧΣ/ΥΠΟΙΚ όσο και με κείνο της ΤτΕ με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φ. Καραβίας, σε συνέντευξή του, τονίζοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη του εταιρικού μετασχηματισμού, την ενσωμάτωση των ελλ. τραπεζών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό εποπτικό πλαίσιο και την επιστροφή της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τρία βασικά προβλήματα:

  • το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΝΡΕ),
  • οι ρυθμιστικές απαιτήσεις για υψηλά επίπεδα κεφαλαίων και
  • η ασθενής κερδοφορία.

«Η Eurobank έχει παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο, άμεσα και αυτοτελώς εφαρμόσιμο, που αντιμετωπίζει και τα τρία αυτά προβλήματα ταυτόχρονα, με έναν εσωτερικά συνεπή οδικό χάρτη, συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιαγράμματα».

Grivalia

Μιλώντας για την απορρόφηση της Grivalia, σημειώνει ότι η  συγχώνευση με την Grivalia θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της τράπεζας κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ, που ήταν αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη κίνηση, την απαλλαγή του ισολογισμού από 7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω τιτλοποίησης.

«Το μοντέλο τιτλοποίησης που επιλέξαμε έχει την καινοτομία να επιστρέφει στους μετόχους το μέγιστο μέρος της υπεραξίας από την ενεργό διαχείριση των NPE. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει για τους μετόχους μας, σημερινούς και δυνητικούς, διαφάνεια και ορατότητα για το πού πηγαίνει η Eurobank και για το πώς θα επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο ΝΡΕ κάτω του 10% το 2021, με απόδοση κεφαλαίων πάνω από 10% -αυτό που περιγράφουμε ως επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Εποπτεία

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, ανήκουμε πια στη ρυθμιστική δικαιοδοσία των ευρωπαϊκών αρχών, της ΕΚΤ μέσω του SSM, και αυτό αποτελεί για  κατάκτηση και προνόμιο, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία.

«Η άμεση εποπτεία από μια αρχή της περιωπής της ΕΚΤ αποτελεί το σταθερό εφαλτήριο για να ξαναχτίσουμε αυτό που ανέφερα και νωρίτερα ότι είναι η πεμπτουσία της τραπεζικής, δηλαδή την εμπιστοσύνη των καταθετών, των πελατών, των διεθνών εταίρων μας, των επενδυτών, των θεσμικών αρχών και της κοινωνίας των χωρών όπου έχουμε δραστηριότητα».

Ο ρόλος των μη παραδοσιακών πληρωμών

 Τεχνολογικά καινοτόμες εταιρείες αμφισβητούν το καθιερωμένο μοντέλο σε περιοχές των υπηρεσιών (όπως τα συστήματα πληρωμών), αλλά και στην ουσία του διαμεσολαβητικού ρόλου των τραπεζών, δηλαδή στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από την κοινωνική αποταμίευση. Αλλά νομίζω ότι όσοι προεξοφλούν πως οι τράπεζες θα έχουν την τύχη των δεινόσαυρων βιάζονται. Ίσως συμβεί, αλλά μόνο στις τράπεζες που δεν θα προσαρμοστούν. Όσες το καταφέρουν, έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα απέναντι σε όσους εμφανίζονται δυναμικά, αλλά χωρίς πείρα στον χώρο μας. Και το πλεονέκτημά μας είναι η σχέση με τους πελάτες μας, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.