Για τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης μίλησε χθές ο Φωκίων Καραβίας , διευθύνων σύμβουλος της Eurobank στην 29η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.
- «Η ανάκαμψη του τουρισμού αποτελεί μια συνιστώσα της αναμενόμενης ανάπτυξης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν είναι η μόνη. Η χώρα μας θα αρχίσει σε λίγους μήνες, μέσα στο 2021, να επωφελείται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστού ως RRF.
- Ποτέ στο παρελθόν η Ελλάδα δεν είχε στη διάθεσή της τέτοιο ύψος ευρωπαϊκών πόρων για να στηρίξουν την ανάπτυξη, με τρόπο ώστε να είναι εφικτή και ρεαλιστική η προσδοκία για πραγματική μεταμόρφωση της οικονομίας, ένα πραγματικό αναπτυξιακό άλμα.
- Ως αποτέλεσμα, η πρόκληση για την οικονομία μας δεν είναι πλέον η εξεύρεση κεφαλαίων, αλλά η εκκίνηση αρκετών επενδυτικών πλάνων ικανών να απορροφήσουν τους διαθέσιμους πόρους. Κατεξοχήν αυτό ισχύει για τα δάνεια του RRF, τα οποία θα μοχλευθούν με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και με δανεισμό, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με ένα μηχανισμό ελέγχου που θα εποπτεύει το κράτος, χωρίς να παρεμβάλλεται άμεσα, άρα με ταχύτερες και λιγότερο γραφειοκρατικές διαδικασίες.
- Οι τράπεζες στο σχεδιασμό αυτό έχουν κεντρικό ρόλο και η Eurobank είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους πελάτες της σε αυτή την κατεύθυνση».
Ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι οι προδιαγραφές του Ταμείου Ανάκαμψης θέτουν συγκεκριμένα κριτήρια για να είναι επιλέξιμη μια επένδυση. Ανάμεσα στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται η εξωστρέφεια, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η συμβολή στο πέρασμα της οικονομίας στην ψηφιακή εποχή.
- «Χρειαζόμαστε δηλαδή να επεξεργαστούμε γρήγορα προτάσεις επενδύσεων με «πράσινο» και ψηφιακό αποτύπωμα και θετικό για το εξωτερικό ισοζύγιο πρόσημο. Οι επενδύσεις στον τουρισμό είναι από τη φύση τους εξωστρεφείς. Και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για αναβάθμιση υπαρχουσών τουριστικών υποδομών και πολλές δυνατότητες δημιουργίας νέων που να καλύπτουν τη ζήτηση ιδιαίτερα για ξενοδοχειακές μονάδες άμεσα προσανατολισμένα στη βιωσιμότητα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Κριτήρια που βρίσκονται πια ψηλά στη λίστα των πελατών μας, ειδικά εκείνων που ανήκουν σε υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες. Τέλος, η ανάγκη για τεχνολογική αναβάθμιση των τουριστικών επιχειρήσεων είναι φανερή, σε μια εποχή που όλα περνούν σε ψηφιακή μορφή.
- Συνολικά, λοιπόν, είμαστε σε θετική διάθεση, στην έναρξη ενός ανοδικού κύκλου που αναμένεται ισχυρός και με διάρκεια, σε ένα κλάδο θεμελιακής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Μετά από μια αναπάντεχη συγκυρία, η ανάκαμψη είναι μπροστά και γεννά ευκαιρίες. Ήδη στη Eurobank έχουμε συγκροτήσει μια ειδική ομάδα στελεχών με κατάρτιση και εμπειρία για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και, βέβαια, έχουμε και την κορυφαία εξειδικευμένη μονάδα ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού. Βλέπουμε με εξαιρετική αισιοδοξία το μέλλον και ετοιμαζόμαστε ήδη για να συνεργαστούμε και πάλι μαζί με τον ελληνικό τουρισμό ώστε να πετύχει ακόμη περισσότερα».