Αισιόδοξη ότι θα ξεπεράσει τον στόχο μείωσης των επισφαλών δανείων φέτος είναι η Eurobank, με την τράπεζα να σχεδιάζει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο μέχρι το 2021, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος της χώρας, που επλήγη σημαντικά από την κρίση χρέους της ευρωζώνης και από χρόνια βαθιάς ύφεσης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιτυχημένη διαχείριση των NPEs θα είναι η λυδία λίθος για εμάς. Έχουμε επίγνωση της πρόκλησης, αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα μας επιτρέπουν να είμαστε μετρημένα αισιόδοξοι», δήλωσε ο Φωκίων Καραβίας στο Reuters.

Οι τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο περιορίζει την ικανότητά τους να επεκτείνουν την πίστωση και να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

«Υπάρχει ένα αυστηρό, συγκεκριμένο σχέδιο που συμφωνήθηκε με τις ρυθμιστικές μας αρχές, το οποίο η Eurobank υπεραπέδωσε το 2017. Έχουμε τώρα ένα πολύ βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται σε εξέλιξη και είμαστε σε καλό δρόμο να υπεραποδώσουμε για άλλη μία φορά φέτος», ανέφερε ο Φ. Καραβίας.

Στόχος της Eurobank είναι να μειώσει τα NPEs της στα 15,6 δισ. ευρώ και ο Φ. Καραβίας τόνισε πως είναι βέβαιος ότι η τράπεζα θα πετύχει ένα ποσό κοντά στα 15,3 δισ. ευρώ.

Επίσης, η τράπεζα σχεδιάζει να τιτλοποιήσει μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μισά του 2019.

Αυτή η συναλλαγή, σε συνδυασμό με μια δέσμη εργαλείων για τη ρευστοποίηση collateral, θα βοηθήσει ώστε ο όμιλος να πετύχει το στόχο του 2019 και να συρρικνώσει τα NPEs κατά ακόμη 3,5 δισ. ευρώ.

Η τιτλοποίηση θα περιλαμβάνει τρεις σειρές: junior, mezzanine, senior, με τις πρώτες δύο να φέρουν το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου, ανέφερε ο Φ. Καραβίας.

«Σχεδιάζουμε να πουλήσουμε τις σειρές junior και mezzanine και να διατηρήσουμε τις senior στον ισολογισμό. Αυτή η κίνηση ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας ότι θα πετύχουμε ξανά τους στόχους μας το 2019», πρόσθεσε.

Κοιτάζοντας προς τα εμπρός, η Eurobank σύντομα θα παρουσιάσει σχέδια για τη μείωση των NPEs στο 15% περίπου το 2021, από το υψηλό του 45% το 2016.

«Το σχέδιο είναι φιλόδοξο αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ρεαλιστικό και εφικτό», ανέφερε ο Φ. Καραβίας. «Λαμβάνοντας υπόψη τα ανθεκτικά έσοδα προ προβλέψεων της Eurobank, είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να επηρεάσει την κεφαλαιακή μας βάση».

Αναφορικά με την πορεία των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ο Φ. Καραβίας δήλωσε ότι οι αποδόσεις έχουν περιθώριο να υποχωρήσουν.

«Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση καθώς οι αγορές θα αρχίσουν να αποτιμούν ότι στην αρχή ενός εκλογικού κύκλου, όλες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις προσυπογράφουν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των διεθνών πιστωτών», δήλωσε ο Φ. Καραβίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here