Τα πιο κρίσιμα ζητήματα που θα επηρεάσουν άμεσα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, παρέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Συγκεκριμένα:

Πρωτίστως, η εφαρμογή του IFRS 9 που αναμένεται να έχει αντίκτυπο ύψους 5-5,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα διαχυθεί σε διάστημα 5ετίας, “οπισθοβαρώς”, δεύτερον η ολοκλήρωση του λεγόμενου Trouble Asset Review (TAR) από τον SSM και τρίτον το stress test που ξεκίνησε μόλις με την αποστολή των πρώτων στοιχείων στον SSM.

O κ. Καραμούζης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των stress tests, υπογραμμίζοντας τις διαφορές με αυτά του 2015: οι μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι αρκετά καλύτερες, οι μικροοικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί και η αρχική θέση των τραπεζών σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα και τα κεφάλαια είναι αρκετά βελτιωμένα σε σύγκριση με αυτά του 2015, αλλά και το αρχικό επίπεδο των NPEs είναι μειωμένο κατά περισσότερα από 10 δισ. ευρώ.

Όπως σημείωσε, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αξιοσημείωτα κέρδη προ προβλέψεων, περίπου 4 δισ. ευρώ, συνεπώς σε τριετή βάση έχουν επιπλέον “μαξιλάρι ρευστότητας” 12 δισ. ευρώ εάν χρειαστούν επιπλέον προβλέψεις. Πρόσθεσε ότι το 62% του χαρτοφυλακίου των NPEs έχει εγγυήσεις κυρίως από το real estate, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να δείξουν σημαντικές βελτιώσεις στο δ’ τρίμηνο σε ό,τι αφορά το σχηματισμό NPEs και NPLs.

Τέλος, αναφορικά με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Καραμούζης τόνισε πως είναι ιδιαίτερης σημασίας για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, δεδομένου ότι 70-75% των πιστώσεων περνά μέσα από το τραπεζικό σύστημα, ενώ οι τράπεζες διακρατούν σημαντικό μέρος του κρατικού χρέους.

Για αυτό και η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής εξαρτάται από το τραπεζικό σύστημα, εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, τονίζοντας την ανάγκη να είναι αξιόπιστο και ισχυρό για να προάγει την ευρύτερη ανάπτυξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here