Κοινό μυστικό, σε Ακτή Μιαούλη και οδό Αμερικής, πως πρόσφατα ο Εμανουέλε Γκριμάλντι έκανε «κρούση» στην διοίκηση της Τρ. Πειραιώς για το ενδεχόμενο εξαγοράς είτε της ΑΝΕΚ είτε της Attica Group.

Μάλιστα μεγαλοστέλεχος του ιταλικού ομίλου, επισκέφθηκε την Αθήνα, πέρασε την πόρτα, στα κεντρικά του ομίλου, στην οδό Αμερικής 4, συναντήθηκε με τους ανθρώπους της Τρ. Πειραιώς αλλά έκανε πίσω, μόλις άκουσε πόσο υψηλά έχει ανεβάσει τον πήχη η πλευρά της τράπεζας.

Η θέση της Τρ. Πειραιώς σχετίζεται άμεσα με το…βάρος υποχρεώσεων και δανεισμού της MIG.

Πρακτικά η τράπεζα, απ΄εκεί που περίμενε να προχωρήσει η συμφωνία MIG και funds, εξέλιξη που θα ελάφραινε την έκθεση της σε σημαντικό βαθμό, βρέθηκε αναγκασμένη να προσφέρει επί πλέον δάνεια στη MIG, ύψους 142 εκατ. Ευρώ προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει δάνεια 228 εκατ. ευρώ.

Ετσι, μπορεί το πρόβλημα να διευθετήθηκε προσωρινά αλλά δεν λύθηκε. Και οι υποχρεώσεις/δανεισμός της MIG επιβαρύνεται έτι περαιτέρω και ο ισολογισμός του τραπεζικού ομίλου ελαφρύνεται.

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν με το σήριαλ πώλησης των…ασημικών του ομίλου MIG, δηλαδή των δύο πιο ισχυρών assets διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του, την Attica Group και της Vivartia;

Και για τα δύο η διοίκηση Παπανικολάου έχει καταστήσει σαφές:

  • H Vivartia δεν πωλείται- προσώρας, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς-
  • H Attica Group μπορεί να δοθεί αλλά όχι σε τιμές χαμηλότερα των 250 εκατ. ευρώ, καθώς η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία έχει ενισχυθεί στα 268,6 εκατ., με τη μετοχή στα 1,2450 ευρώ, την Παρασκευή.

Το εύλογο ερώτημα παραγόντων του ναυτιλιακού κλάδου, με πολυετή παρουσία στην ελληνική ακτοπλοία αφορά στο πως θα κινηθούν  MIG και Τρ. Πειραιώς στο θέμα της Attica Group.

Από τη μία η προσπάθεια να αυξηθεί η λειτουργική κερδοφορία, προκειμένου να δικαιολογείται ένα υψηλότερο τίμημα από την άλλη το γεγονός, πως η Tρ. Πειραιώς ελέγχει και την ΑΝΕΚ. Θα προχωρήσει σε εισφορά της τελευταίας στην Attica Group; Θα περιμένει να βελτιωθούν τα μεγέθη της ναυτιλιακής, που σημειωτέον μπορεί να λειτουργήσει σαν σχήμα συμμετοχών;

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώναμε στην αρχή, η λύση στο πρόβλημα μπορεί να μετατέθηκε για πιο εύθετο χρόνο αλλά δεν λύθηκε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here