Ο Πτωχευτικός πρέπει να είναι η αρχή μίας νέας πορείας για το επιχειρείν και όχι ο λόγος για το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και για την απώλεια πολλαπλάσιων θέσεων απασχόλησης.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, την Τετάρτη 21/10/2020.

Παραθέτοντας τις θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σχετικά με το νομοσχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα όσα προβλέπονται σχετικά με την πρώτη κατοικία, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να χάσουν το σπίτι τους άνθρωποι που το υποθήκευσαν για να λάβουν ένα δάνειο προκειμένου να στηρίξουν την επιχείρηση τους.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου, παρουσιάζοντας τις θέσεις του Ε.Ε.Α. υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι τράπεζες έχουν τον πρώτο λόγο και θέτουν τους δικούς τους όρους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση του οφειλέτη. Για παράδειγμα, αν ένας επιχειρηματίας είναι συνεπής στην αποπληρωμή των οφειλών του εκτός από αυτές σε κάποια τράπεζα, η τελευταία μπορεί μονομερώς να τον οδηγήσει σε πτώχευση. «Αν ισχύσει ως έχει το νομοσχέδιο, θα πρόκειται επί της ουσίας για μία νέα ανακεφαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος από χρήματα του ελληνικού λαού. Και μην ξεχνάμε ότι έχουν προηγηθεί άλλες τρεις ανακεφαλοποιήσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε βελτιώσεις στο συγκεκριμένο σημείο. Είναι ξεκάθαρα δική της επιθυμία να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση οι τράπεζες και κανένας ξένος δανειστής δεν έχει θέσει αυτό το αίτημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος εκτίμησε ότι αν δεν αλλάξει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τότε περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. το Επιμελητήριο δεν είναι αντίθετο σε έναν νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Δεν μπορεί όμως να συνταχθεί με ένα νομοσχέδιο που απειλεί τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε δήλωση της μετά την συνάντηση υπογράμμισε ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία και δεν δίνει  δεύτερη ευκαιρία για τους έντιμους επιχειρηματίες. «Η κυβέρνηση έτσι  οδηγεί σε μαζικές πτωχεύσεις, ο κ. Μητσοτάκης, αφήνει τους αδύναμους δανειολήπτες βορά  στις τράπεζες», συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά τονίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι η μόνη παράταξη που στήριξε και στηρίζει τη μεσαία τάξη.

Στη συνάντηση με την κ. Γεννηματά εκτός του Προέδρου του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, μετείχαν επίσης: o Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, και ο Πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης.

Ακολουθούν οι θέσεις του Ε.Ε.Α. για τα βασικότερα θέματα επί του σχεδίου νόμου με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας»:

1η ΚΑΤΟΙΚΙΑ

1.      Να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες να αγοράσουν το δάνειό τους από τα funds με μικρό περιθώριο κέρδους για τα funds.

2.      Αναστολή κάθε πλειστηριασμού 1ης κατοικίας έως την πλήρη λειτουργία του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης

3.      Προστασία της 1ης Κατοικίας για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, με ξεκάθαρη αναφορά στους επιτηδευματίες (τους οποίους εξαιρεί το υφιστάμενο καθεστώς).

4.      Αύξηση των ορίων χαρακτηρισμού ως ευάλωτο νοικοκυριό ώστε να προστατευθεί σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών.

5.      Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τιμήματος επαναγοράς της 1ης κατοικίας, πέραν των μισθωμάτων, ειδικά για τα πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ – 2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ

1.      Μείωση του χρόνου για την απαλλαγή από τα 3 χρόνια στο ένα έτος, για μεταβατικό διάστημα 2 ετών από την εφαρμογή του νόμου

2.      Ισχύ των διατάξεων για την απαλλαγή για όλες τις εκκρεμείς πτωχεύσεις

3.      Ειδική πρόβλεψη για ισχύ των διατάξεων για την απαλλαγή για όλες τις πτωχεύσεις που κηρύχθηκαν μετά το 2009 και έχουν ολοκληρωθεί (πτωχεύσεις της Οικονομικής Κρίσης)

4.      Ρητή αναφορά στο νόμο για τα αδικήματα που θα θεωρηθούν ως δόλια και για τα οποία ο πτωχός δεν θα έχει δικαίωμα απαλλαγής. Να μην αφεθεί το δικαίωμα στην αυθαίρετη κρίση των δικαστηρίων.

ΠΤΩΧΕΥΣΗ

1.      Αύξηση στο «κατώφλι» των 30.000€ (τεκμαρτή παύση πληρωμών), τουλάχιστον στις 150.000€ για μεταβατικό διάστημα 2 ετών από την ψήφιση του νόμου.

2.      Ρητή αναφορά στο νόμο ότι η υπέρβαση οφειλών πάνω από το «κατώφλι» δεν καθιστά λόγο για «αυτεπάγγελτη» κήρυξη σε πτώχευση ενός οφειλέτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here