Πρόστιμο ύψους 6,7 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στον ισπανικό Όμιλο Ξενοδοχείων Melia από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγορώντας τον για πολιτικές διακρίσεων έναντι πελατών της με γνώμονα τον τόπο διαμονής τους και για περιοριστικές ρήτρες στις συμβάσεις με ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις οι εν λόγω πρακτικές αντιβαίνουν τους μονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ.

Όπως ανέφερε η Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, «κάθε χρόνο τέτοια εποχή, πολύς κόσμος κάνει κρατήσεις για τις καλοκαιρινές του διακοπές, αναζητώντας τις πιο συμφέρουσες προσφορές. Η Meliá δεν επέτρεπε στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να προσφέρουν ξενοδοχειακά καταλύματα ελεύθερα, οπουδήποτε στην Ευρώπη. Έτσι, οι καταναλωτές, ανάλογα με την εθνικότητά τους, είχαν πρόσβαση σε διαφορετικές προσφορές και σε διαφορετικές τιμές. Σύμφωνα με τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες, η πρακτική αυτή είναι παράνομη. Οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να αξιοποιούν πλήρως την ενιαία αγορά για να αναζητούν τις πλέον συμφέρουσες για αυτούς προσφορές.»

Παράλληλα, η Κομισιόν ολοκλήρωσε τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει προ 3ετίας κατά τεσσάρων τουριστικών πρακτόρων που συμμετείχαν στις πρακτικές του Ομίλου Melia.

Ειδικότερα, οι πάγιοι όροι και προϋποθέσεις των συμβάσεων της Meliá με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες περιείχαν ρήτρα σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις αυτές ίσχυαν μόνο για τους καταναλωτές που διέμεναν σε συγκεκριμένες χώρες. Οι συμβάσεις διαιρούσαν την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά καθώς περιόριζαν τη δυνατότητα των τουριστικών πρακτόρων να πωλούν ξενοδοχειακά καταλύματα ελεύθερα σε όλες χώρες του ΕΟΧ και να ανταποκρίνονται σε απευθείας αιτήματα καταναλωτών που διέμεναν εκτός των καθορισμένων χωρών.

Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να δουν την πλήρη διαθεσιμότητα των ξενοδοχείων ή είχαν περιορισμένη πρόσβαση για την εύρεση καταλυμάτων, σύμφωνα με το Reuters.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here