Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι οι αγορές μετοχών αποδίδουν καλύτερα σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς ή εάν πρόκειται για εικασίες. Στο γράφημα χρησιμοποιούνται δεδομένα από τη Schroders, μια βρετανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Τι λένε τα δεδομένα

Η ανάλυση βασίζεται σε απόδοση 31 ετών σε τέσσερις κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες:

FTSE 100: Δείκτης των 100 κορυφαίων εταιρειών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE)

MSCI World: Ένας δείκτης με περισσότερες από 1.000 εταιρείες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ανεπτυγμένες αγορές

S&P 500: Ένας δείκτης των 500 μεγαλύτερων εταιρειών που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ

Eurostoxx 50: Ένας δείκτης με τις 50 κορυφαίες μετοχές blue-chip στην περιοχή της Ευρωζώνης

Τα ποσοστά στον παρακάτω πίνακα αντιπροσωπεύουν την ιστορική συχνότητα αυτών των δεικτών που αυξάνονται σε έναν δεδομένο μήνα, μεταξύ των ετών 1987 και 2018. Οι μήνες ταξινομούνται από τον καλύτερο προς τον χειρότερο, με φθίνουσα σειρά.

Οι Δυνατοί Μήνες

Όσον αφορά τη συχνότητα ανάπτυξης, ο Δεκέμβριος ήταν ιστορικά ο καλύτερος μήνας για την απόκτηση μετοχών. Αυτό συνάδει με ένα φαινόμενο γνωστό ως «Ράλι του Άγιου Βασίλη», το οποίο δείχνει πως οι αγορές μετοχών ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Μια θεωρία είναι ότι η περίοδος των διακοπών έχει ψυχολογική επίδραση στους επενδυτές, ωθώντας τους στο να αγοράζουν αντί να πουλούν. Επιπλέον εκτιμάται ότι πολλοί θεσμικοί επενδυτές βρίσκονται σε διακοπές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό θα μπορούσε να προσδώσει στους ιδιώτες επενδυτές μεγαλύτερη επιρροή προς την κατεύθυνση της αγοράς.

Ο δεύτερος καλύτερος μήνας ήταν ο Απρίλιος, ο οποίος συνήθως θεωρείται ισχυρός μήνας για το χρηματιστήριο. Μια θεωρία είναι ότι πολλοί επενδυτές λαμβάνουν τις επιστροφές φόρων τον Απρίλιο, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούν για να αγοράσουν μετοχές. Η προκύπτουσα εισροή μετρητών ωθεί τις τιμές υψηλότερα.

Αναφερόμενοι σε υψηλότερες τιμές, μπορούμε επίσης να δούμε αυτή την τάση από την άποψη των αποδόσεων. Εστιάζοντας στον S&P 500 και βλέποντας πίσω στο 1928, ο Απρίλιος έχει δημιουργήσει μέση απόδοση 0,88%. Αυτό είναι πολύ πάνω από το 0,47% του μέσου όρου ολόκληρου του μήνα.

Οι Αδύνατοι Μήνες

Οι τρεις χειρότεροι μήνες για την απόκτηση μετοχών, σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση, είναι ο Ιούνιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος.

Μια θεωρία για τη σχετική αδυναμία της σεζόν είναι ότι οι θεσμικοί traders βρίσκονται σε διακοπές, ομοίως όπως τον Δεκέμβριο. Το κλίμα ωστόσο είναι διαφορετικό, καθώς τον Δεκέμβριο το κλίμα είναι εορταστικό ενώ τον Αύγουστο η αγορά είναι υποτονική και η ρευστότητα μειωμένη.

Πηγή: Visual Capitalist

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ