“Πρωταθλήτρια” Ευρώπης αναδείχθηκε η μαθητική “startup” Microgreens Magicgreens από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς. Κατέκτησε το πρώτο Πανευρωπαϊκό βραβείο, το “χρυσό μετάλλιο”, στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Nεανικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης, το GEN-E 2022 του JA Europe και κατέχει πλέον τον τίτλο της Καλύτερης Μαθητικής “StartUp” της Ευρώπης για το 2022.

Το Φεστιβάλ GEN-E πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας στις 12 με 14 Ιουλίου 2022 και η ελληνική ομάδα κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ 41 υποψηφιοτήτων από όλη την Ευρώπη. Η μαθητική “startup” από την Ελλάδα εντυπωσίασε με το πρωτότυπο προϊόν της που λειτουργεί στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, της τεχνολογίας και της έξυπνης διατροφής. Οι μαθητές και οι μαθήτριες από το Κιλκίς  παρουσίασαν τον Μicrowonders, τον έξυπνο πύργο παλιού υπολογιστή μέσα στον οποίο καλλιεργούνται με ταχύτητα-ρεκόρ μικρολαχανικά/superfoods με τη χρήση ΙοΤ τεχνολογίας. Τα παιδιά αξιοποιούν τους πύργους των παλιών υπολογιστών, μετατρέποντάς τους σε πλήρως αυτοματοποιημένους, καλαίσθητους θαλάμους καλλιέργειας μικρολαχανικών που χρησιμοποιούνται για γκουρμέ πιάτα και υπερβιταμινούχες σαλάτες.

H κατάκτηση της πρώτης θέσης αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία που έχει σημειώσει ποτέ ελληνική μαθητική ομάδα στον Πανευρωπαϊκό αυτό διαγωνισμό που πραγματοποιείται εδώ και 33 χρόνια και αποτελεί τον σπουδαιότερο και ιστορικό θεσμό μαθητικής επιχειρηματικότητας καθώς αντίστοιχοι διαγωνισμοί του Junior Achievement πραγματοποιούνται στις Η.Π.Α. και σε όλο τον κόσμο εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Η Μicrogreens Magicgreens είχε κατακτήσει το πρώτο βραβείο στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό “Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2022” του Junior Achievement Greece στις 13 Μαΐου 2022 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και εκπροσώπησε τη χώρα μας στον διαγωνισμό. Μετά την ανακοίνωση της πρώτης πανευρωπαϊκής θέσης η ελληνική αποστολή πανηγύρισε με μεγάλο ενθουσιασμό την τεράστια αυτή νίκη.

Η επίσημη τελετή των βραβεύσεων πραγματοποιήθηκε στο εντυπωσιακό Ναυτικό Μουσείο του Ταλίν με τις απονομές των βραβείων να γίνονται πάνω σε ένα …υποβρύχιο!

Η ομάδα -που αποτελείται από τον Παναγιώτη Καρατζά, τον Κωνσταντίνο Κουκάκη, τον Χάρη Κολιούσκα, τον Αλέξανδρο Κατσαρώνα, τη Μαρία Δούρου, τη Χριστίνα Κεχαγιά, τους εκπαιδευτικούς Ελένη Σιδηροπούλου και Σταύρο Κατσαρώνα αλλά και άλλους μαθητές και μαθήτριες του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς- δήλωσε: “Είμαστε εκστασιασμένοι! Όταν το πάθος και το ταλέντο συνδυάζεται με σκληρή δουλειά και την κατάλληλη υποστήριξη, τότε μπορούν να γίνουν “Microwonders”! “Μικροθαύματα”! Ζήσαμε το όνειρο! Αγγίξαμε ό,τι φαινόταν άπιαστο στα μάτια μας! Μέσα στην οικογένεια του JA μπορέσαμε να δημιουργήσουμε, να δούμε τους εαυτούς μας αληθινούς επιχειρηματίες και να αναδείξουμε το δυναμικό των δημόσιων σχολείων της περιφέρειας! Ευχαριστούμε για όλα! We are JA! We are GEN-E!”.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο Γενικός Διευθυντής του JA Greece Αργύρης Τζικόπουλος, η υπεύθυνη του προγράμματος Εικονική Επιχείρηση Ελίζα Παυλίδη και η Διευθύντρια Επικοινωνίας του οργανισμού Μαρία Γιαννέτου, είπαν: “Η συγκίνησή μας δεν περιγράφεται με λόγια: Αυτές τις ημέρες έλαμψε η νέα γενιά της Ελλάδας! Το πάθος με το οποίο η Microgreens Magicgreens αφοσιώθηκε στην προσπάθειά της, μας γεμίζει περηφάνια και δείχνει το υψηλό επίπεδο της δουλειάς της. Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα από το Κιλκίς που δούλεψε πολύ σκληρά, στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τους μέντορες και όλους τους υποστηρικτές της ομάδας που έκαναν το όνειρο πραγματικότητα!”.

Σημαντική διάκριση πέτυχε ο μαθητής Αλέξανδρος Κατσαρώνας της Microgreens Magicgreens ο οποίος κέρδισε Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας JA Alumni Leadership Award μαζί με 7 μαθητές και μαθήτριες από άλλες Ευρωπαϊκές ομάδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here