Η Ελλάδα κατέθεσε και επίσημα αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τώρα ο ESM πρέπει να καταρτίσει μια έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού Χρέους, να την εγκρίνουν τα κράτη μέλη και κατόπιν να αποποιηθούν το δικαιώματος πρώτης εξόφλησης για να δοθεί το δικαίωμα στην Ελλάδα να πληρώσει τα 3,7 δισ Ευρώ που αντιστοιχούν στις πληρωμές του 2019 και 2020 προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από αυτή την κίνηση υπολογίζεται εξοικονόμηση τόκων 150 εκατ. ευρώ, αλλά η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουνίου. Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί από ποιες πηγές θα αντληθούν τα 3,7 δισ Ευρώ αν και θεωρείται σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθούν τα 973 εκατ. Ευρώ από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων…

Από τις 15 Απριλίου ο ESM ξεκίνησε την εφαρμογή της επέκτασης των δανείων του EFSF, η οποία είχε αποφασιστεί στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου ενώ μετά τις εγκρίσεις των εθνικών κοινοβουλίων θα προχωρήσει εντός των επόμενων εβδομάδων η κατάργηση της επιτοκιακής επιβάρυνσης των ίδιων δανείων μετά την απόφαση του Eurogroup του Απριλίου αλλά και η εκταμίευση της «δόσης» κερδών από ελληνικά ομόλογα. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε εκτιμήσει ότι η «δόση» των 973 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί στις αρχές Μαΐου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here