Ο Παναγιώτης Καλαφατάς είναι ήρεμος, λιγομίλητος, χαμηλών τόνων επιχειρηματίας. Του αρέσει να μιλά για την επιχείρηση του, περισσότερο όμως μιλά για τους συνεργάτες του, την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό τους. Στον Παναγιώτη Καλαφατά αρέσει να μετατρέπει τις καινοτόμες ιδέες σε καθημερινή επιχειρηματική πραγματικότητα.

Γνωρίζει καλά τον χώρο των επιχειρήσεων, ξεκίνησε πριν 35 χρόνια ως στέλεχος πολυεθνικών επιχειρήσεων (Howmedica-Pfizer, Toshiba Medical Equipment-Ergo S.A., Olympus Medical Equipment-Proton S.A., Eli Lilly Hellas Pharmaceuticals S.A.) για να δημιουργήσει, μετά από 10 χρόνια, την πρώτη δική του εταιρεία την Kretz-Technic Medical Hellas S.A. με συνεταίρους από το χώρο των ιατρικών εργαλείων και προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης.

Μετά τις πανεπιστημιακές του σπουδές στην Αθήνα στον κλάδο της Υγείας, πήγε στο Λος Άντζελες (UCLA) για να ειδικευτεί στο Marketing, μετακόμισε στην Ελβετία (European University of Monteux) για να μάθει το management σε διεθνές επίπεδο και ξαναγύρισε στις Η.Π.Α να πάρει το διδακτορικό του University of Bedford – New Jersey στην Βιομηχανική Ψυχολογία και το Marketing Ιατρικών Υπηρεσιών…

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ίδρυσε το 2004 την ΚΑΛΤΕΚ ΑΕ, με το όραμα να εμπλουτίσει τον Τομέα της Γενικής Χειρουργικής με καινοτόμα προϊόντα, τα οποία θα είναι προς όφελος των ασθενών, αλλά και θα προάγουν τον Εθνικό Τομέα της Υγείας. Είκοσι χρόνια μετά, η ΚΑΛΤΕΚ ΑΕ κατέχει ηγετική θέση στον χώρο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με διαρκώς ανοδική πορεία.

Εκτός από καλός τενίστας, ο Παναγιώτης Καλαφατάς είναι ένας ξεχωριστός πετυχημένος επιχειρηματίας που έχει μια σφαιρική θεώρηση του κλάδου της Υγείας όπου δραστηριοποιείται και -κυρίως- αντιμετωπίζει τη δουλειά του με ενθουσιασμό και πάθος για το αποτέλεσμα…

Διαθέτει μοναδική ικανότητα στο να διακρίνει τις ευκαιρίες και τις ανάγκες της αγοράς και να αναπτύσσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα με εύστοχο τρόπο και στοχοπροσήλωση.

Η συνάντηση με τον Παναγιώτη Καλαφατά στα γραφεία της εταιρείας του στο Χαλάνδρι, ήταν σύντομη αλλά περιεκτική.

Άλλωστε τα ραντεβού του είναι πάντοτε «σφικτά», η ατζέντα του γεμάτη και τα προγραμματισμένα ταξίδια του στο εξωτερικό πολλά…

 Συνέντευξη στον Χρήστο Ν. ΚΩΝΣΤΑ
 
Συμπληρώνετε σε λίγο καιρό 20 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Τι καταφέρατε μέχρι σήμερα και πως σχεδιάζετε τα επόμενα 20 χρόνια;

Η KALTEQ ιδρύθηκε το 2004, μια χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία, με στόχο να προσφέρουμε στη Γενική Χειρουργική, πρωτοποριακά προϊόντα προς όφελος των ασθενών και την ανάπτυξη της ιατρικής φροντίδας.

Δουλειά μας είναι να παρατηρούμε τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς, φυσικά και της τεχνολογίας για να καλύπτουμε τις σημαντικές ανάγκες ασθενών με την παροχή υψηλού επιπέδου υγειονομικής περίθαλψης.

Βελτιώνουμε τη ζωή των ανθρώπων μέσω της διανομής καινοτόμων ιατρικών τεχνολογιών, παρέχοντας επιπλέον υποστηρικτικές υπηρεσίες στους πελάτες μας. Κλείνουμε σοβαρές αποκλειστικές συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένους οίκους και αυτό μας καθιστά βασικό προμηθευτή στα νοσοκομειακά ιδρύματα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Έχουμε ήδη  ξεκινήσει ένα προσεκτικό αλλά και επιθετικό επιχειρηματικό άνοιγμα στις Αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλτικών χωρών και των Βαλκανίων, στοχεύοντας σε περαιτέρω ανάπτυξη και ευκαιρίες.

• Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σε μια εταιρεία του δικού σας κλάδου; Που κρίνεται το τελικό θετικό αποτέλεσμα; Που επενδύετε για την βελτίωση των μεγεθών;

Απαντώ με ευκολία: Στους ανθρώπους και στην τεχνολογία. Η Εταιρεία μας βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση ώστε να διαγνώσκει τις τάσεις και τις ανάγκες της Αγοράς. Βάσει των τάσεων και αναγκών, κάνουμε έρευνα για νέα καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες, που μπορούν να εξυπηρετήσουν στο βέλτιστο τους παρόχους υπηρεσιών Υγείας.

Διευρύνουμε διαρκώς το χαρτοφυλακιό μας, ώστε να παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις, δημιουργούμε νέα τμήματα με έμπειρους επαγγελματίες και βρισκόμαστε στο πλευρό των συνεργατών μας.

Φροντίζουμε η εταιρεία μας να έχει σταθερότητα και να είναι καινοτόμα αλλά και ταυτόχρονα ανταγωνιστική, προς όφελος των πελατών μας.

Επιπλέον ενδυναμώνουμε το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρεία μας με δυνατότητες διαρκούς εκπαίδευσης και του παρέχουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην αποτελεσματικότητα και παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών στους παρόχους Υγείας, πάντα με ευαισθησία, επαγγελματισμό και συνέπεια.
  
• Όταν μιλούμε για τον χώρο της Υγείας, αυτόματα -συνειρμικά θα έλεγα- η σκέψη μας κατευθύνεται στα μεγάλα χρέη των νοσοκομείων και των άλλων φορέων περίθαλψης. Εσείς πως διαχειρίζεστε αυτό το πρόβλημα;

Με υπομονή και προσεκτικούς σχεδιασμούς. Δεν έχετε άδικο, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη δουλειά μας είναι τα δυσβάστακτα χρέη του Δημόσιου Τομέα που καλούνται οι προμηθεύτριες εταιρείες να αντιμετωπίσουν με δεδομένο ότι το Δημόσιο αντιπροσωπεύει το 65%, του τζίρου μας.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμυρίων για κάθε μία εταιρεία του κλάδου μας ενώ δεν είναι μυστικό, τα ατιμολόγητα περιστατικά ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια για όλες τις εταιρείες του κλάδου.

Η καθυστέρηση εντολών τιμολογήσεων, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να μένουν ατιμολόγητα εκτεθειμένα ειδικά υλικά εις μακρόν, αθροιστικά με τους χρόνους εξόφλησης, δυσχεραίνει εξαιρετικά τη ρευστότητα των προμηθευτών

Είναι προφανές ότι δημιουργούνται τεράστια προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας των Εταιρειών.

Ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα το οποίο ταλανίζει την ποιοτική ιατρό-τεχνολογία, είναι η συνεχής μείωση των τιμών που επιβάλλει το Παρατηρητήριο Τιμών Προμηθειών Υγείας, χωρίς την αξιολόγηση τεχνικών Απόρρητο προδιαγραφών και ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Παραγκωνίζονται ποιοτικά προϊόντα Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής προέλευσης και προωθούνται προϊόντα από χώρες με χαμηλή ποιότητα κατασκευής. Μην ξεχνάτε οι τιμές παραμένουν παγωμένες πάνω από 10 χρόνια.

• Από την άλλη πλευρά, οι τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της υγείας τρέχουν με συναρπαστικές ταχύτητες… Πως μπορείτε να τις παρακολουθήσετε;

Υπηρετούμε τον χώρο της Υγείας που είναι ένας πολύ σημαντικός και ευαίσθητος τομέας.

Σωστά επισημαίνετε ότι στο επιστημονικό κομμάτι υπάρχουν μεγάλες εξελίξεις και παρατηρούμε μια μεγάλη ανάπτυξη τεχνολογιών και μεθόδων, οι οποίες εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών, αναβαθμίζουν τις θεραπείες και παρέχουν λύσεις στη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής.

Για να φτάσουν όμως όλα αυτά μέσα στους χώρους θεραπείας, στα χειρουργεία και τα ιατρεία, θα πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη εθνική πολιτική,  με προγράμματα διευκόλυνσης των προμηθευτικών εταιρειών, έτσι ώστε να μπορούν να εισάγουν στην ελληνική αγορά τα υλικά και τα συστήματα αυτά που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή των νέων αυτών μεθόδων.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του εξωτερικού, οι κατασκευαστικοί οίκοι απαιτούν προπληρωμές ή παρέχουν πολύ μικρούς χρόνους πίστωσης.

Εμείς πρέπει να διαχειριστούμε τις δυσκολίες ρευστότητας που δημιουργεί η ανάγκη άμεσης παράδοσης υλικών ή και καινοτόμων συστημάτων τα οποία θα αποπληρωθούν σε χρόνους πολύ μεταγενέστερους από τις παραδόσεις.

Πιστεύω πως η στήριξη ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου μας είτε με τη μορφή επιδοτήσεων είτε δανείων είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να είναι δυνατόν να λειτουργήσουμε σε ένα υγιές επαγγελματικό περιβάλλον, με δυνατότητα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων μας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή ακόμη και περαιτέρω δραστηριοποίηση σε νέες ειδικότητες του χώρου μας…

• Πόσο μεγάλη είναι η δική σας αγορά; Για τι τζίρους μιλάμε; Ποια είναι τα μεγέθη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται;

Το 2021 η αξία της αγοράς μας στην Ελλάδα έφτασε το 1,2 δισ. Ευρώ. Το 2022 ξεπέρασε το το 1,3 δισ. Ευρώ. Φέτος εκτιμώ θα ξεπεράσει το 1,5 δις Ευρώ .

Διακινούνται περισσότερα από από 500.000 προϊόντα, χρήσιμα και αναγκαία για την περίθαλψη των ασθενών. Από αναλώσιμα (γάζες, σύριγγες, επίδεσμοι κλπ.) έως και μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας (μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, κ.α.).

Υπολογίζω ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται συνολικά 130 επιχειρήσεις (εισαγωγικές και παραγωγικές), με τζίρο άνω των 3.000.000 ευρώ η κάθε μία με τεράστιο άμεσο και έμμεσο οικονομικό αποτύπωμα στην Ελληνική Οικονομία.

Εμείς φέτος θα ξεπεράσουμε τα 25 εκατ. Ευρώ.

Ο Ιατροτεχνολογικός Κλάδος στην Ελλάδα έχει πολύ καλές προοπτικές και με δεδομένη την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των νέων ιατρικών μεθόδων.

Η αλματώδης ανάπτυξη των καινοτόμων ιατρικών τεχνολογιών και των νέων ιατρικών μεθόδων συμβάλει όχι μόνον στην βελτίωση του προσδόκιμου ζωής αλλά -κυρίως- στη βελτίωση της ποιότητάς της. Αναπτύσσονται σύγχρονα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης δημιουργούνται διαρκώς νέες θέσεις εργασίας, ενισχύεται η Ελληνική οικονομία.

•Εσείς που διαχειριστήκατε όλες αυτές τις προκλήσεις;

Η πορεία της Kalteq, υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια σταθερή και ανοδική. Είχαμε δυσκολίες αλλά και σημαντικές στιγμές επιτυχιών, σημαντικών συνεργασιών και ευκαιριών.

Πέρυσι, το 2022, ήταν μια χρονιά σταθμός.

Επανατοποθετηθήκαμε στην αγορά, ολοκληρώσαμε το re-branding της, μεταφέραμε την έδρα και τις αποθήκες μας σε νέους χώρους, επεκταθήκαμε με νέα υποκαταστήματα στην Πάτρα, Κρήτη και στην Κύπρο, διατηρώντας φυσικά και το υποκατάστημα της στην Θεσσαλονίκη, το οποίο μεταφέρθηκε σε νέα γραφεία.

Φέτος, προχωρήσαμε σε νέες μεγάλες επενδύσεις και δοκιμάζουμε με αξιώσεις τις δυνάμεις μας στις Αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιο μας με νέες τεχνολογίες, δημιουργήσαμε νέα Business Units, στοχεύοντας σε περαιτέρω ανάπτυξη και ευκαιρίες.

Η Kalteq παρ’ όλες τις προκλήσεις της πανδημίας, παρέμεινε σταθερά ενεργή προσαρμόζοντας την δραστηριότητά της στα νέα δεδομένα και έχοντας το βλέμμα διαρκώς σε νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξή της.

Έτσι λοιπόν αυτό το διάστημα, έχει εστιάσει στην ενδυνάμωσή της, ενισχύοντας τις υπάρχουσες προϊοντικές της σειρές. Συγχρόνως, κατάφερε να εντάξει νέα προϊόντα στην δραστηριότητά της, συνάπτοντας συνεργασίες με πολύ σημαντικούς οίκους.

Σημαντικό είναι, επίσης ότι επένδυσε στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, χρησιμοποιώντας αυτό το δύσκολο διάστημα, ως ευκαιρία για έρευνα και ανάπτυξη.

• Είχα διαβάσει ότι κλείσατε μια μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία με την Johnson & Johnson, μετά ανακοινώσατε τη συνεργασία με την Αbbott. Τι αποδίδουν αυτές οι συμφωνίες;

Αναζητούμε συνεργασίες με παγκοσμίου φήμης πολυεθνικές στον χώρο των ιατρικών συσκευών και της υγειονομικής περίθαλψης. Έχουμε ειδικευτεί στην διανομή προϊόντων Καρδιοχειρουργικής.

Για παράδειγμα το χαρτοφυλάκιο της ABBOTT, συμπλήρωσε ήδη υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της KALTEQ A.E., που περιλαμβάνει προϊόντα νεύρο-αγγειακών παθήσεων του εργοστασίου Balt και καρδιακής ηλεκτροφυσιολογίας του εργοστασίου Webster Biosense – JnJ.

Με αυτού τους είδους τις συνεργασίες, προσπαθούμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις στον τομέα της Καρδιολογίας και στην υποστήριξη του ιδιαίτερα απαιτητικού έργου των Καρδιοχειρουργών στην Ελλάδα.

Η έρευνα και η εμβάθυνση στις ανάγκες της αγοράς, μας εξασφαλίζουν ευελιξία η οποία συμβάλλει τόσο στη δυνατότητά μας να προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις και τις τάσεις της αγοράς, όσο και στο να είμαστε πρωτοπόροι και παρόντες σε όλες τις εξελίξεις του χώρου, είτε αφορούν νέες τεχνολογίες και τεχνικές είτε πρόκειται για νέες ανάγκες που προκύπτουν από την επιστημονική εξέλιξη.

Μέσα σ’ αυτά τα 20 χρόνια που δραστηριοποιείστε στον κλάδο της υγείας, νιώθετε ότι έχετε πλησιάσει στο όραμα που είχατε όταν ξεκινήσατε;

Πιστεύω πως σήμερα η Kalteq, εμφανίζεται στην αγορά μ’ ένα πρόσωπο αντάξιο της συνολικής προσπάθειας που έχουν καταβάλει όλα τα στελέχη της.

Έχει ένα πολύ δυναμικό προφίλ στην ελληνική αγορά, έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των πελατών και συνεργατών της, με διακρίσεις που πλέον την ξεχωρίζουν στο χώρο, αλλά και την τροφοδοτούν με νέα σχέδια για το μέλλον.

Το χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνει μια τεράστια ποικιλία ιατρικών προϊόντων και οργάνων υψηλών προδιαγραφών για τη Γενική Χειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Νευροπλοήγηση, Χρόνιο Πόνο, ΩΡΛ, Υγειονομικό Υλικό κ.ά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ