Δημήτρης Μαλλάς

Μία πρόσφατη επίσκεψη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα για το PatrasIQ, ένα πολύ ενδιαφέρον φεστιβάλ καινοτόμων ιδεών και επιχειρηματικών προτάσεων με στενή σύνδεση με τον ακαδημαϊκό χώρο, με έπεισε για κάτι που πιστεύω εδώ και αρκετό καιρό: στην προσπάθεια η Ελλάδα να δώσει έμφαση στην καινοτομία προκειμένου να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της και να δώσει ώθηση στην οικονομία της, η περιφέρεια θα πρέπει να παίξει πολύ πιο σημαντικό ρόλο.

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα ήταν ο τίτλος μίας τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ τη δεκαετία του ’80 και στην περίπτωση της καινοτομίας είναι ένας τίτλος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Στο PatrasIQ υπήρχαν αρκετές και καλές ιδέες, οι περισσότερες από τις οποίες, μάλιστα, προέρχονταν από πανεπιστημιακά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπου η παλιά νοοτροπία που ήθελε να γίνεται έρευνα για την …έρευνα και η αποφυγή οποιασδήποτε σχέσης με τον επιχειρηματικό κόσμο έχει πλέον αρχίσει να αλλάζει. Και όχι μόνο στην Πάτρα.

Τo Equifund είναι μία μεγάλη ευκαιρία καθώς τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι πολλά και το κυριότερο δεν είναι δυνατό να απορροφηθούν από επιχειρήσεις και ομάδες που έχουν έδρα την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Τα funds πρέπει να πάνε και εκτός των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας και είναι αξιοσημείωτο πως οι άνθρωποι που τα «τρέχουν» το γνωρίζουν αυτό και σε πολλές περιπτώσεις κάνουν κυριολεκτικά περιοδείες. Για παράδειγμα, στο PatrasIQ έκαναν παρουσιάσεις το BigPi, το Uni.fund και η Metavallon, όπως και το NBG Business Seeds και το In4Capital. Παρουσιάσεις που έγιναν μπροστά σε πολύ κόσμο. Γιατί υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από ανθρώπους και ομάδες που κινούνται στην περιφέρεια.

Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα. Στέλεχος fund μου έλεγε ότι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να καλύψουν την Ελλάδα, αλλά είναι απαραίτητο και οι ομάδες που βρίσκονται εκτός Αθηνών να κάνουν το ταξίδι στην πρωτεύουσα. Και μου ανέφερε την περίπτωση δύο εταιρειών εκτός Αθηνών στις οποίες ήθελαν να επενδύσουν μεν, αλλά καθυστερούσαν να κατέβουν στην Αθήνα για να κλείσουν τις λεπτομέρειες. Είπαμε να είμαστε …χαλαρά, αλλά μην το παρακάνουμε κιόλας. Άλλη μία νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Γιατί αν βολευόμαστε πολύ εύκολα, δύσκολα θα γίνουν καλά και ενδιαφέροντα πράγματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here