Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Federal Reserve συμφώνησαν να διατηρήσουν σταθερό το βασικό επιτόκιο αναφοράς χθες Τετάρτη, άφησαν ωστόσο να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων τους επόμενους μήνες εάν αποδυναμωθεί η οικονομική προοπτική.

Από την επίσημη ανακοίνωση, λείπει η λέξη “υπομονετική” (patient) όσον αφορά τη στάση της αρμόδιας επιτροπής της FED έναντι της πορείας των επιτοκίων, γεγονός που σύμφωνα με τους αναλυτές, υποδεικνύει τάση προς μείωση επιτοκίων. Ενώ η Eπιτροπή καθορισμού Eπιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναμένει ότι η αναπτυξιακή επέκταση της οικονομίας θα συνεχιστεί:

  • οι αβεβαιότητες σχετικά με αυτές τις προοπτικές έχουν αυξηθεί. Υπό το πρίσμα αυτών των αβεβαιοτήτων και των χαμηλών πληθωριστικών πιέσεων, η Eπιτροπή θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις συνέπειες των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές και θα ενεργήσει όπως αρμόζει για τη διατήρηση της επέκτασης“.

Εννέα από τα 10 μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτών Αγορών (FOMC) επιτοκίων ψήφισαν τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος μεταξύ 2,25% και 2,5%.

Ο πρόεδρος της FED του Σεντ Λούις, James Bullard, διαφώνησε, θεωρώντας αναγκαία τη μείωση του επιτοκίου, στην πρώτη διαφωνία εντός της επιτροπής από την ανάληψη της ηγεσίας της FED από τον πρόεδρο Jerome Powell, τον Φεβρουάριο του 2018.

Οι προβλέψεις για τα επιτόκια που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οκτώ από 17 αξιωματούχους θεωρούν ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα FED θα πρέπει να μειώσει το βασικό επιτόκιο αναφοράς εντός του 2019, ενώ επτά από αυτούς προβλέπουν δύο μειώσεις, η κάθε μία της τάξης του 0,25%. Μόνον ένας αξιωματούχος προέβλεψε ότι η FED θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια φέτος, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here