Στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακύβερνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real Fm λέγοντας ότι «ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά από το Νοέμβριο και από αρχές του χρόνου θα μπορεί ο κάθε πολίτης που έχει κτηματογραφημένο ακίνητο, να μεταβιβάζει ψηφιακά το ακίνητό του.

Αυτήν την περίοδο είμαστε σε άμεση συνεργασία με τους συμβολαιογράφους ώστε να προχωρήσει και η μεταρρύθμιση του ψηφιακού συμβολαίου, δηλαδή μιας νέας εφαρμογής η οποία θα εξασφαλίζει ότι τα περιεχόμενα ενός συμβολαίου θα διαλειτουργούν με όλους τους κρατικούς φορείς χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να πηγαίνει πουθενά αλλού και για να συλλέξει και για να καταθέσει έγγραφα».

Ο κ. Κυρανάκης έκανε λόγο για «πάνω από 150.000 εκκρεμότητες στις μεταγραφές συμβολαίων και άλλων πράξεων, οι οποίες αναμένεται να προστεθούν στις εκκρεμότητες των υποθηκοφυλακείων τα οποία από 1-1-2024 βάσει νόμου έρχονται στη δική μας αρμοδιότητα.

Για να τις μηδενίσουμε (σ.σ.: τις εκκρεμότητες) επιστρατεύουμε ιδιώτες δικηγόρους σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους.

Έχω εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Κτηματολογίου να αυξήσει το τίμημα για το νομικό έλεγχο ανά πράξη που κάνουν οι δικηγόροι ώστε να υπογράφεται μια μεταγραφή. Θα διπλασιαστεί το τίμημα από τα 8 ευρώ στα 15 ευρώ, άρα αναμένεται οι εκκρεμότητες να αρχίσουν να μειώνονται πολύ.

Οι δικηγόροι θα αξιολογούνται με βάσει στατιστικά στοιχεία τα οποία θα παράγονται από τα λάθη που κάνουν, τις παραλείψεις και οι καλοί θα αναβαθμίζονται και εκείνοι που δεν ασχολούνται ή κάνουν πολλά λάθη θα φεύγουν από το σύστημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ