Η PepsiCo Inc ανακοίνωσε επισήμως την ομόφωνη εκλογή του Ramon Laguarta, 54 ετών, από το διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο οποίος θα διαδεχθεί την Indra K. Nooyi, 62 ετών, όπως είχε αναφέρει και χθες το Banks.

Η κυρία Nooyi θα αποσυρθεί στις 3 Οκτωβρίου ύστερα από 24 χρόνια στην εταιρία, ενώ τα 12 τελευταία  διετέλεσε Διευθύνουσα Σύμβουλος. Θα παραμείνει ως Πρόεδρος έως τις αρχές του 2019 διασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση, ενώ η θητεία του κυρίου Laguarta στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας ισχύει από τις 3 Οκτωβρίου.

Υπό την ηγεσία της κυρίας Indra Nooyi η PepsiCo παρουσίασε ισχυρά αποτελέσματα:

  • Από 31 Δεκεμβρίου 2006 έως 31 Δεκεμβρίου 2017 συνολικές επιστροφές στους μετόχους 162%.
  • Από το 2006 έως το τέλος του 2017 συνολικές επιστροφές προς τους μετόχους, μέσω μερισμάτων ή επαναγορά μετοχών, ύψους 79,4 δις δολαρίων.
  • Τριπλασιασμό του μερίσματος ανά μετοχή από 1.16$ το 2006 στα 3.17$ το 2017, μία συνολική ετήσια ανάπτυξη σχεδόν 10%.
  • Καθαρή αύξηση εσόδων από 35$ δισεκατομμύρια το 2006 στα 5$ δισεκατομμύρια το 2017, συνολική ετήσια αύξηση 5.5%.

«Η ηγεσία της PepsiCo υπήρξε η μέγιστη τιμή της ζωής μου και είμαι ιδιαίτερα περήφανη για όσα έχουμε πετύχει τα τελευταία 12 χρόνια, προωθώντας τα συμφέροντα όχι μόνο των μετόχων, αλλά και όλων των εταίρων μας σε όλες τις κοινότητες που δραστηριοποιούμαστε» σημείωσε η κυρία Indra Nooyi. « Μεγαλώνοντας στην Ινδία ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα είχα την ευκαιρία να ηγηθώ μίας τόσο μεγάλης εταιρίας. Οδηγούμενοι από τη φιλοσοφία της Απόδοσης με Σκοπό – επιτυγχάνοντας βιώσιμες επιδόσεις, ενώ ταυτόχρονα παρέχοντας πιο θρεπτικά προϊόντα, μειώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και στηρίζοντας όλες τις κοινότητες που υπηρετούμε – επηρεάσαμε τις ζωές των ανθρώπων περισσότερο από όσο μπορούσα να φανταστώ ποτέ. Η PepsiCo βρίσκεται σε μία ισχυρή θέση συνεχούς ανάπτυξης με το μέλλον να διαγράφεται ακόμα πιο ευοίωνο».

Η κυρία Nooyi συνέχισε σημειώνοντας «ο Ramon Laguarta είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να συνεχίσει αυτήν την επιτυχημένη πορεία. Είναι ένα εξαίρετο στέλεχος με εκτενή και αποδεδειγμένη εμπειρία στην ανάπτυξη επιχειρήσεων. Διαθέτει βαθιά κατανόηση των μεταβαλλόμενων προτιμήσεων των καταναλωτών και άλλων κρίσιμων τάσεων, που εκτυλίσσονται σε όλο τον κόσμο και έχει αποδείξει ότι ξέρει πώς να πλοηγηθεί με επιτυχία. Ο Ramon υπήρξε κρίσιμος συνεργάτης στην λειτουργία της εταιρείας και είμαι βέβαια ότι θα οδηγήσει την PepsiCo σε νέα και μεγαλύτερα ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια”.

Εκπροσωπώντας το Διοικητικό Συμβούλιο της PepsiCo, ο προεδρεύων Ian Cook δήλωσε: «Ως Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, η Indra ήταν εξαιρετική ηγέτιδα τα τελευταία 12 χρόνια, αποτελώντας πρότυπο τόσο εντός της βιομηχανίας μας όσο και πρότυπο υπεύθυνης εταιρικής διαχείρισης του 21ου αιώνα.
“Έχει επιτύχει ισχυρή και συνεπή χρηματοοικονομική απόδοση, με γνώμονα όχι μόνο τη βραχυπρόθεσμη αλλά και τη μακροπρόθεσμη ευημερία της εταιρίας. Ως Διευθύνουσα Σύμβουλος, αύξησε τα έσοδα πάνω από 80%, ξεπερνώντας τις άλλες εταιρίες και προσθέτοντας ένα νέο brand κάθε χρόνο. Παράλληλα, και οι μέτοχοι έχουν επωφεληθεί: τα 1.000 δολάρια που επενδύθηκαν στην PepsiCo το 2006 αξίζουν περισσότερο από δυόμισι φορές το ποσό αυτό σήμερα.

«Ταυτόχρονα η Indra επένδυσε στο μέλλον, ανοίγοντας το δρόμο με άξονα την εταιρική βιωσιμότητα και υπευθυνότητα και προσδίδοντας την έννοια του σκοπού σε κάθε  δραστηριότητα της εταιρίας. Ως μία από τις πρώτες 100 CEOs που εισήγαγε στόχους βιωσιμότηας στην επιχειρηματική λειτουργία, η Indra, ήταν πρωτοπόρος, ανοίγοντας το δρόμο για μία νέα γενιά επιχειρηματικών ηγετών που στοχεύουν στο να πετύχουν κάνοντας καλό. Υπό την ηγεσία της η PepsiCo ανέπτυξε την γκάμα των προϊόντων που προσφέρουν οφέλη αυξάνοντας το ποσοστό των εσόδων που αντιπροσωπεύουν από 38% το 2006 στο 50% το 2017 -, τριπλασίασε σχεδόν τις επενδύσεις της σε έρευνα και ανάπτυξη αναπτύσσοντας τα θρεπτικά προϊόντα και ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επιτυγχάνοντας την παγκόσμια αναγνώριση των δράσεων της εταιρίας στις κοινότητες σε όλο των κόσμο.

Η Indra, ανιδιοτελώς, υπηρέτησε ως μέντορας στελεχών και συνεργατών σε ολόκληρη την ιεραρχία της εταιρίας, χτίζοντας στενές σχέσεις με ηγέτες σε κάθε μία από τις σημαντικές αγορές της PepsiCo, υποστηρίζοντας την ποικιλομορφία  τηρώντας ταυτόχρονα το υψηλότερα πρότυπα εταιρικής ηθικής, κερδίζοντας για την PepsiCo μία θέση στη λίστα των πιο Ηθικών εταιριών παγκοσμίως κάθε χρόνο τα τελευταία 12 χρόνια, από τότε που καθιερώθηκε αυτή η λίστα.

«Χάρη στην ηγεσία της, η PepsiCo έχει δημιουργήσει τις βάσεις για συνεχή επιτυχία με την ανάληψη των νέων καθηκόντων από τον Ramon. Είναι ένας έμπειρος ηγέτης με εκτενή εμπειρία σε διεθνείς αγορές και το Συμβούλιο πιστεύει με βεβαιότητα πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να ανοίξει αυτό το νέο κεφάλαιο ανάπτυξης για την PepsiCo».

Σχολιάζοντας τον ορισμό του ο κύριος Laguarta είπε «είναι απίστευτη τιμή για εμένα ο ορισμός μου ως ο επόμενος Διευθύνων Σύμβουλος της PepsiCo και θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπο μου με την απόφαση τους αυτή. Παράλληλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Indra για την ολόθερμη υποστήριξη της. Έχει μεταμορφώσει την εταιρία με το τολμηρό της όραμα και την εξαιρετική της ηγεσία και αισθάνομαι τυχερός που την έχω ως μέντορα αλλά και φίλη. Φυσικά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες, πελάτες, προμηθευτές, εμφιαλωτές και επενδυτές οι οποίοι είναι μέλη της οικογένειας της PepsiCo. Ανυπομονώ να δουλέψω πιο στενά με όλους τους επόμενους μήνες και χρόνια, και να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτήν την ξεχωριστή εταιρία στο μέλλον».

Ο κύριος Laguarta αποτελεί τον έκτο Διευθύνοντα Σύμβουλο στην 53ετή ιστορία της PepsiCo. Όλοι έχουν αναδειχθεί από την ίδια την εταιρία, γεγονός που επιβεβαιώνει την ισχυρή ύπαρξη ταλέντων καθώς και το σχεδιασμό διαδοχής της PepsiCo.

Ο κύριος Laguarta έχει αναλάβει πολλές γενικές και εκτελεστικές θέσεις στην 22ετή πορεία στην PepsiCo. Από το Σεπτέμβριο του 2017, είναι Πρόεδρος της PepsiCo, επιβλέποντας τις παγκόσμιες λειτουργίες, την εταιρική στρατηγική, την εταιρική πολιτική. Προηγουμένως ο κύριος Laguarta διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος Ευρώπης και Υποσαχάριας Αφρικής, μία από τις πιο πολύπλοκες αγορές, με δραστηριότητα σε τρεις ηπείρους και αποτελούμενη από ανεπτυγμένες, αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές. Προτύτερα, διετέλεσε Πρόεδρος της PepsiCo Ανατολικής Ευρώπης ενώ έχει διατελέσει διευθυντικό στέλεχος σε τμήματα πωλήσεων και marketing σε όλη την Ευρώπη.

Πριν από την PepsiCo, o Laguarta εργάστηκε για την Chupa Chups, SA, μια κορυφαία εταιρεία ζαχαροπλαστικής με έδρα την Ισπανία, όπου κατείχε έναν αριθμό διεθνών θέσεων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ είναι κάτοχος MBA από το ESADE Business School στην Ισπανία και Master of International Management M & M) από την Thunderbird School of Global Management των Η.Π.Α. Γεννημένος στη Βαρκελώνη, μιλάει πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών, ισπανικών, γαλλικών, γερμανικών και ελληνικών.

“Ο ομόφωνος ορισμός του Ramon Laguarta ακολουθεί μια συστηματική και διεξοδική διαδικασία διαδοχής από το Διοικητικό Συμβούλιο. Ο κύριος Laguarta αντιπροσωπεύει εξίσου τη συνέχεια και την απαραίτητη ευελιξία για την PepsiCo”, δήλωσε ο Daniel Vasella, Πρόεδρος της Επιτροπής Διορισμών και Εταιρικής Διακυβέρνησης του Διοικητικού Συμβουλίου. “Ο Ramon είναι ένα αποδεδειγμένα έμπειρο διευθυντικό στέλεχος με εξαιρετική εμπειρία, έχοντας αναπτύξει οργανικά αλλά και με εξαγορές κάποιες από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες διεθνείς επιχειρήσεις της PepsiCo. Κατανοεί με ακρίβεια τις εξελισσόμενες ανάγκες των καταναλωτών και των πελατών, καθώς και τις τάσεις που επηρεάζουν τις δραστηριότητές μας σε όλο τον κόσμο. Θα συνεισφέρει σημαντικά με την εκτενή εμπειρία και την καινοτόμο σκέψη του, που τροφοδότησαν τα προηγούμενα επιτεύγματά του, καθώς κληρονομεί μια καλά τοποθετημένη εταιρεία έτοιμη να συνεχίσει να προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις. Η Indra ήταν οραματίστρια ηγέτιδα που μετέτρεψε την εταιρία και την οδήγησε σε πρωτοφανή επιτυχία. Οι δεξιότητες της ηγεσίας της, η αποτελεσματική στρατηγική της, η αφοσίωση και η ακεραιότητα είχαν καθοριστική σημασία για τη διαρκή επιτυχία της εταιρείας και την ανάπτυξη κορυφαίων ταλέντων».

Με την αποχώρηση της Nooyi, η υπόλοιπη  ηγετική ομάδα της PepsiCo θα παραμείνει αμετάβλητη. Οι άμεσα αναφερόμενοι στον Laguarta θα είναι οι:  Hugh F. Johnston, Αντιπρόεδρος και Οικονομικός Διευθυντής, Dr. Mehmood Khan, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος για την Παγκόσμια Έρευνα και Ανάπτυξη, Albert P. Carey, Διευθύνων Σύμβουλος PepsiCo Βόρεια Αμερική, Vivek Sankaran, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Frito-Lay Βόρεια Αμερική, Kirk Tanner, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Επιχειρήσεων Βόρειας Αμερικής Ποτά, Laxman Narasimhan, Διευθύνων Σύμβουλος της Λατινικής Αμερικής και της Υποσαχάριας Αφρικής στην Ευρώπη, Silviu Popovici, Πρόεδρος της Ευρώπης και Υποσαχάριας Αφρικής, Μάικ Σπανός, Διευθύνων Σύμβουλος, Ασία Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Dave Yawman, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Κυβερνητικών Υποθέσεων, Γενικός Σύμβουλος και Γραμματέας της Εταιρείας, Jon Banner, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Global Communications και Πρόεδρος στο Ίδρυμα PepsiCo και Ruth Fattori, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων.

Επιπλέον, στον κύριο Laguarta θα αναφέρονται οι: Jim Andrew, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Διευθυντής Στρατηγικής και Μετασχηματισμού,  Grace Puma, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Global Operations και Eugene Willemsen, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Παγκόσμιες Κατηγορίες & Διαχείριση Franchise.

Κλείνοντας, η κυρία Nooyi σημείωσε: «Σήμερα είναι μια μέρα μικτών συναισθημάτων για μένα. Αυτή η εταιρία είναι η ζωή μου για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα και ένα μέρος της καρδιάς μου θα παραμείνει πάντα εδώ. Παράλληλα, είμαι περήφανη για όλα όσα έχουμε κάνει για να φτάσουμε την PepsiCo στην επιτυχία, βέβαιη ότι ο Ramon και η ηγετική ομάδα του θα συνεχίσουν με σύνεση να υπηρετούν τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτεραιότητες και ενθουσιασμένη για όλα τα σπουδαία πράγματα που έρχονται για αυτήν την εταιρία. Οι καλύτερες μέρες της PepsiCo είναι ακόμα μπροστά της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here