της Ελενας Ερμείδου, insuranceworld.gr
Τετ α τετ συνάντηση με τον κορωνοϊό δεν είχαν οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα. Ήταν πολύ τυχερές, τον προσπέρασαν, δεν τις ακούμπησε και δεν έζησαν τις απώλειες των ξένων συναδέλφων. Ούτε διαφωνίες με τους πελάτες τους, ούτε αγωγές και δικαστήρια, ούτε εξωδικαστικοί συμβιβασμοί.
Δεν είναι ανεξήγητο, έχει την εξήγηση του, οι Ελληνικές επιχειρήσεις, δεν ασφαλίζονται. Γνωστό το ανάγνωσμα αυτό και είναι το ίδιο κάθε φορά, τόσο που αντί να γίνει μάθημα το πάθημα, για μερικούς είναι και ευαγγέλιο. Πασίγνωστος ο Ελληνας για την εξυπνάδα του και ακόμα πιο γνωστός για την ανευθυνότητα του. Το πλήρωσαν από το καλοκαίρι και μετά αρκετές επιχειρήσεις κυρίως στον χώρο της εστίασης.
Γνωστό και αυτό και μάλλον δεν τελειώσαμε εδώ. Το σίριαλ θα έχει και συνέχειες πολλές, ανάλογα με τα κύματα της πανδημίας και βέβαια ανάλογα με τους χειρισμούς και τις αποφάσεις που θα λαμβάνει η κυβέρνηση και το είδος των μέτρων που θα ‘φοράει’ κάθε φορά σε κάθε κλάδο. Ας δούμε σήμερα ότι η λιανική ανοίγει στην Ευρώπη. Εδώ παραμένει κλειστή. Αυτό για κάποιους έχει επιπτώσεις για κάποιους θετικές εκπλήξεις.
Για την ώρα δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν οι επιχειρηματικές ασφαλίσεις, αν θα γίνει το μεγάλο άνοιγμα προς τα μπρος, ξέρουμε όμως για την υγεία. Αυτή φαίνεται να εξελίσσεται καλά και να γράφονται νέα συμβόλαια. Ακούμε ότι το agency πάει πολύ καλά. Αλλωστε δεν έχει κλείσει λόγω κορωνοϊού, είναι έξω και μάχεται.Το πάρτι των υπογραφών στα συμβόλαια υγείας θα μπορούσε να ονομαστεί από αυτά που ακούμε.
Μία καλή ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί τώρα που ο κόσμος δείχνει ότι θέλει περισσότερο από κάθε άλλη φορά να ασφαλίσει την υγεία του και να είναι σίγουρος για το αύριο.
Και μια ερώτηση που ίσως συζητιέται. Αύριο,αν κάποιος πάει σε μία ασφαλιστική ή στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση και πει έχει περάσει κορωνοϊό, ή νοσηλεύτηκε για κορωνοϊό τι θα του εξαιρέσουν, ή δεν θα περάσουν εξαιρέσεις;
Κάποιες πρόσφατες ιατρικές μελέτες λένε ότι το μετά Covid σύνδρομο θα αφορά σημαντικό αριθμό ασθενών. Κάποια άτομα θα έχουν θέμα συγκέντρωσης, μνήμης, κατάθλιψης και αρκετά νευρολογικά προβλήματα. Η αρχή του τέλους αυτής της πανδημίας θα έλθει με τα εμβόλια και η ανοσία θα αναπτυχθεί όπως λέγεται μετά από έναν χρόνο.
Θα υπάρξει λοιπόν κάτι νέο, κάποια νέα ασφαλιστήρια που να έχουν λάβει κατά το underwriting νέους κινδύνους στην υγεία αλλά και χωρίς προηγούμενη εμπειρία;
Να περιμένουμε να δούμε νέες κινήσεις, νέα συμβόλαια, με νέα χαρακτηριστικά και παραμέτρους; Και με τι τιμές; Θα μπορούσε να είναι μία νέα τάση στην διαμόρφωση των χαρακτηριστικών των νέων συμβολαίων υγείας.