Του Enrique Diaz Alvarez

Οι μετοχές, τα commodities, και η πίστωση παγκοσμίως συνέχισαν το έντονο ράλι τους στα τέλη Νοεμβρίου.

Η αισιοδοξία για το εμβόλιο COVID, ο καθησυχασμός των φόβων για τη μετάβαση της εξουσίας στον εκλεγέντα πρόεδρο Μπάιντεν και η πεποίθηση ότι η νομισματική και οικονομική πολιτική παγκοσμίως θα παραμείνει εξαιρετικά ευνοϊκή παντού, σημαίνουν ότι οι επενδυτές προσεγγίζουν τα πιο ριψοκίνδυνα χρεόγραφα.

  • Εν μέσω αυτής της σχεδόν ευφορίας, τα ασφαλή καταφύγια όπως το δολάριο και το γιεν πέφτουν και τα περισσότερα νομίσματα των αναδυομένων αγορών ανεβαίνουν.

Μετά τις διακοπές των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, στο επίκεντρο επιστρέφουν τα μακροοικονομικά δεδομένα. Δυο είναι οι ανακοινώσεις που αναμένονται αυτήν την εβδομάδα. Στην Ευρωζώνη, η έκθεση για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου θα δημοσιευτεί την Τρίτη.

Την Παρασκευή θα δημοσιευτούν τα δεδομένα για την εργασία (non farm payrolls) Νοεμβρίου για την Αμερική.

  • Είναι, ίσως, η πιο σημαντική έκθεση παγκοσμίως. Θα παρακολουθούμε προσεκτικά εάν επιβεβαιώνεται η απώλεια θέσεων εργασίας που παρατηρείται στις εκθέσεις που βλέπουν το φως τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Στερλίνα

 

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο, με εξαίρεση εκείνες για τα δικαιώματα αλιείας. Μέσα στο σαββατοκύριακο, φάνηκε από δημοσιεύματα ότι ήταν πολύ κοντά ένας συμβιβασμός που μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια μέτρια εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου που αντανακλάται στα επίπεδα συναλλαγών της στερλίνας.

Οι δείκτες PMI δεν ήταν τόσο δυσμενείς όσο αναμενόταν, αν και ο σύνθετος δείκτης έπεσε στο 47,4 υποδηλώνοντας μια συρρικνούμενη οικονομία για τον Νοέμβριο. Δεν  αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις αυτήν την εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε θα κυριαρχήσουν οι ειδήσεις για το Brexit στη διαπραγμάτευση της στερλίνας.

  • Εξακολουθούμε να αναμένουμε μια μέτρια άνοδο στο νόμισμα μόλις η συμφωνία ανακοινωθεί, κυρίως έναντι του ευρώ.

Ευρώ

Οι δείκτες PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Νοέμβριο έφεραν δυσαρέσκεια. Η μεταποίηση διατηρήθηκε καλά, εξακολουθώντας να επεκτείνεται. Ωστόσο, ο κλάδος των υπηρεσιών χτυπήθηκε από τα επαναλαμβανόμενα lockdown στην Ευρώπη και έπεσε απότομα. Ωστόσο, οι αγορές επέλεξαν να κοιτάξουν μπροστά και να εστιάσουν στις αυξανόμενες προσδοκίες για τη διανομή ενός εμβολίου COVID στις αρχές του 2021. Μεγάλη προσοχή δίνουμε στην έκθεση για τον πληθωρισμό της Τρίτης. Οποιαδήποτε ανάκαμψη από το χαμηλό ρεκόρ του 0,2% στον βασικό πληθωρισμό (από τον οποίο εξαιρούνται τα ευπαθή συστατικά τροφίμων και ενέργειας) θα είναι το κλειδί για την ανακούφιση των φόβων για αποπληθωρισμό.

  • Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να ενισχύσει το ευρώ, ωστόσο με τα  επίπεδα κοντά στο 1,20 έναντι του δολαρίου, θα μπορούσε κάποιος να  ισχυριστεί ότι οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει αρκετά από τα καλά νέα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Δολάριο

Οι δείκτες PMI στις ΗΠΑ αποδείχτηκαν πολύ καλύτεροι του αναμενομένου κι έδειξαν μια ξεκάθαρη ψαλίδα με εκείνους στην Ευρώπη, παραμένοντας σε έντονα επεκτατικό έδαφος. Ωστόσο, οι αγορές εξετάζουν προηγούμενους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και αγωνιούν για την κυκλοφορία των εμβολίων COVID το 2021. Το δολάριο υπέφερε εν μέσω των παραπάνω. Η προσοχή τώρα στρέφεται στην έκθεση για την εργασία του Νοεμβρίου, που είναι το τελευταίο σημείο – κλειδί με βασικά δεδομένα πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας του Νοεμβρίου.

  • Έως τότε, θα δίναμε ιδιαίτερη προσοχή για να διαπιστώσουμε εάν θα αντιστραφεί η αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στην αισιοδοξία της αγοράς των ΗΠΑ και του δολαρίου που διατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.

{O κ. Enrique Diaz Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury. Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από το Bloomberg στη δεύτερη θέση των πιο επιτυχημένων προβλέψεων για την ισοτιμία EUR/USD στο τρίτο τρίμηνο του 2020.}

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here