Μετά από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου CubeSat στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων κορυφαίοι ομιλητές από την κυβέρνηση, την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων και δυναμικών startups δίνουν το παρών στο Greek Space TechForum για όλες τις προοπτικές και τις προκλήσεις του ελληνικού Διαστημικού Οικοσυστήματος.

Το διεθνές συνέδριο διοργανώνει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ethosEVENTS, με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia.

Το 2ο Greek Space Tech Forum διεξάγεται στο Ωδείο Αθηνών. Έρχεται να αναδείξει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός δυναμικού οικοσυστήματος που μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, δημιουργώντας μικροδορυφόρους, εξαρτήματα και νέες τεχνολογικές εφαρμογές.

Κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του Greek Space Tech Forum 2025, #gstf25, o κ. Κωνσταντίνος Καράντζαλος, General Secretary, Ministry of Digital Governance, ανέφερε ότι είναι γνωστό ότι ως υπουργείο έχουμε αναλάβει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Telecom, space, emerging technologies, είναι οι τρεις βασικοί τομείς που επικεντρωνόμαστε. Στα telecoms ειδικότερα, κοιτάμε να πιάσουμε τους στόχους που έχει θέσει η Ευρώπη για το 2030. Στο space έχουμε το new space, ενώ η Ευρώπη ξεκίνησε καθυστερημένα το IRIS square. Άλλο πρότζεκτ έχει να κάνει με τον Govsatcom. Όλα όμως εντάσσονται στο εθνικό πρόγραμμα για να αποκτήσουμε μια καλή βάση στη χώρα. Πραγματοποιούνται όλα τα projects στα telecoms στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής Quantum Tech.
Είμαστε σε μία χώρα που δεν είναι εύκολο με οπτικές ίνες να μιλήσουμε με Β. Ευρώπη, γι’ αυτό στηρίζουμε τις επικοινωνίες μέσω δορυφόρων. Όπως επεσήμανε, πολλά δυστυχώς γίνονται ακόμα ad hoc δεν υπάρχει roadmap, το προσπαθούμε ωστόσο τώρα, ώστε να γνωρίζουν και οι επιχειρήσεις πώς να κινηθούν. Υλοποιούμε μια εθνική στρατηγική με το ΚΥΣΕΑ για ρομπότ και έχουν γίνει βήματα και με τις χρηματοδοτήσεις. Στον τομέα αυτό απασχολούν θέματα σχετικά με το πώς «μιλάνε» τα dronesκαι τη συνδεσιμότητα. Αναζητούμε τις βέλτιστες λύσεις επικοινωνίας. Επενδύουμε επίσης σε data centers όπως ο Δαίδαλος στο Λαύριο. Εκτός από την υποδομή, είμαστε μία από τις 7 χώρες που έχουμε και το AI Factoring.
Ερχόμενος στο space, κοιτάμε να έχουμε και την εθνική στρατηγική, να έχουμε το roadmap, να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε τα επόμενα 10 χρόνια, να υπάρχει ένα πλάνο. Μόνο αν ενώσουμε δυνάμεις και από την πλευρά των υπουργείων θα μπορούμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αναφορά έκανε επίσης στο τελευταίο πρότζεκτ που «τρέχει» για την συγκέντρωση των μετεωρολογικών δεδομένων από όλες τις πηγές πληροφόρησης σε μία εφαρμογή.
Photo Credits
Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι