Η αύξηση του ενεργητικού στο πέρασμα του χρόνου, η ανάπτυξη ταλέντων και η διατήρηση της ενότητας, αποτελούν τα τρία «κλειδιά» για την επιτυχία μιας οικογενειακής επιχείρησης κατά την μετάβασή της από γενιά σε γενιά.

Το μοντέλο αυτό ανέλυσε ο Καθηγητής John Davis, Faculty Director, Family Enterprise Programs, MIT Sloan School of Management, Founder and Chairman, Cambridge Family Enterprise Group, κατά το 5th Family Business Forum της KPMG.

Όπως ανέφερε, συνεχίζει να ισχύει σε μεγάλο βαθμό οικογενειακών επιχειρήσεων ο κανόνας της 3ης γενιάς, κατά την οποία είθισται να χάνουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Davis, οι επιτυχημένες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να αναπτύσσονται, εστιάζουν στη διαφοροποίηση κλίμακας και είναι έτοιμες να αλλάξουν ακόμα και το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Πρέπει συνεχώς να αξιολογούνται οι δυνατότητες ανάπτυξης για τις επόμενες γενιές.

Στο σημείο αυτό, όπως επεσήμανε, είναι κρίσιμο οι αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές να γίνονται σε σύντομο χρόνο και όχι να τις σκέφτονται οι επιχειρηματίες για πολλά χρόνια, γιατί το χρονικό «παράθυρο» για την αλλαγή αυτή, συνεχώς μικραίνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here