Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Joaquín Almunia, θα είναι ο ανεξάρτητος εκτιμητής υψηλού επιπέδου για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Διορίστηκε κατόπιν υποψηφιότητας από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΕΜΣ, Mário Centeno, σε συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ESM κ. Klaus Regling και σε διαβούλευση με τα 19 μέλη του ΕΜΣ.

Πρόκειται για τη δεύτερη αξιολόγηση αυτού του είδους, μετά την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και της οικονομικής βοήθειας του ESM από τον Gertrude Tumpel-Gugerell το 2017.

Η προηγούμενη αξιολόγηση κάλυψε και τις πέντε χώρες που έλαβαν βοήθεια: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, και το πρόγραμμα EFSF για την Ελλάδα έως τον Δεκέμβριο του 2014.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, Mário Centeno, «η διαδικασία προσαρμογής στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολη και παρατεταμένη από ό, τι σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Απαιτείται διεξοδική και ανεξάρτητη αξιολόγηση. Η αποστολή του ανεξάρτητου αξιολογητή είναι να εξετάσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, με έμφαση στο πρόγραμμα ΕΜΣ. Χαίρομαι που ο κ. Almunia αποδέχθηκε αυτή την αποστολή. Έχει το σωστό σύνολο δεξιοτήτων και εμπειρίας για να οδηγήσει αυτή την άσκηση και να δώσει μια αξιόπιστη και ανεξάρτητη αξιολόγηση. »

Από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Klaus Regling τόνισε «ότι η εκτεταμένη εμπειρία και η γνώση του στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της έρευνας οικονομικής πολιτικής, καθώς και στις υποθέσεις της ΕΕ, θα διασφαλίσουν την πληρότητα, την αξιοπιστία και την αμερόληπτη αξιολόγηση της διαδικασίας «.

Ο κ. Almunia θα ετοιμάσει και θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο των Διοικητών του ΕΣΜ κατά την ετήσια συνεδρίαση του Ιουνίου 2020.

 

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here