Το περασμένο Οκτώβρη ο ισχυρός άνδρας της Unicredit, – εκ των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη- είχε δηλώσει ότι οι συνάδελφοί του θα πρέπει να σταματήσουν να διαμαρτύρονται για τα αρνητικά επιτόκια, τα οποία φέρνουν κολοσσιαία κέρδη στους δανειστές, τονίζοντας πως ο ουσιαστικός ρόλος των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας.
Ο Jean Pierre Mustier είχε τότε, επίσης, σημειώσει – στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της EBF (European Banking Federation) στις Βρυξέλλες – πως μπορεί να επιτόκια να είναι αρνητικά, ωστόσο εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς που δεν έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των τραπεζών.
Προφανώς, το τριετές πλάνο αναδιάρθρωσης της Unicredit που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο χρόνο και προέβλεπε περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας (9% του προσωπικού) και κλείσιμο 500 υποκαταστημάτων εξυπηρετoύσε τον πραγματικό ρόλο των τραπεζών και της κοινωνίας;
Πάντως, σε λιγότερο από δυο μήνες τα νούμερα αυτά άλλαξαν, έστω και με μικρή διαφοροποίηση, και η Unicredit πλέον αναμένει να περικόψει 6000 θέσεις εργασίας και να κλείσει 450 υποκαταστήματα στην Ιταλία, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στα εργατικά συνδικάτα. Δύο χιλιάδες θέσεις εργασίας δηλαδή δεν θα χαθούν ενώ 50 καταστήματα κόντρα στο αρχικό πλάνο δεν θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλική τράπεζα τα τελευταία 6 χρόνια οδήγησε στην έξοδο περισσότερους από 20.000 υπαλλήλους. Κάνοντας την αναγωγή στα νούμερα, το ποσοστό επί του εργαζόμενου δυναμικού ανέρχεται στο 22,5%. Δηλαδή σε περίπτωση που ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης, η τράπεζα θα έχει περικόψει λίγο πάνω από το 30% του προσωπικού της σε λιγότερο από 7 χρόνια.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC, η επιστολή στάλθηκε στα σωματεία για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σχετικά με τις περικοπές με την τράπεζα να αναμένει να υπάρξει συμφωνία ως το τέλος του πρώτου τριμήνου.
Που εστιάζει η μεγάλη αναδιάρθρωση της Unicredit τα τελευταία τρία χρόνια
Η UniCredit προχώρησε σε μια μεγάλη αναδιάρθρωση τα τρία τελευταία χρόνια υπό τη διοίκηση του Γάλλου Pierre Mustier, ο οποίος
- έχει μειώσει το κόστος,
- τα επισφαλή δάνεια και πούλησε assets, συρρικνώνοντας ωστόσο τη διεθνή παρουσία της τράπεζας.
Η τελευταία του κίνηση ήταν τον Δεκέμβριο που αποφάσισε να αποχωρήσει από μια κοινοπραξία στην Τουρκία, μειώνοντας το ποσοστό της UniCredit στην τουρκική Yapi Kredi, και αφήνοντας ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο για πλήρη έξοδο.
Η UniCredit προσφάτως ανακοίνωσε ότι έχει πουλήσει περαιτέρω ποσοστό 12% της τράπεζας, μειώνοντας τη συμμετοχή της στο 20% σε μια συναλλαγή που θα έχει αρνητική επίδραση 0,8 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο.
Στη διάρκεια της περιόδου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου η UniCredit ανέλαβε έκτακτες χρεώσεις 1,2 δισ. ευρώ που συνδέονται με την αρχική μείωση του ποσοστού της Yapi, με άλλο κόστος και απομειώσεις. Οι ζημιές της στο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 835 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ζημιές 1,1 δισ. ευρώ και έσοδα 4,65 δισ. ευρώ. Τα έσοδα δ΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 4,9 δισ. ευρώ, αυξημένα 3,4% σε ετήσια βάση. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας για το σύνολο της χρήσης πέτυχαν τον στόχο των 4,7 δισ. ευρώ.