Τον γνωρίσαμε ως έναν από τους φίλους του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το όνομά του συνδέθηκε με τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τον “μιντιακό πυρετό” των τηλεοπτικών αδειών. Η κυβέρνηση βρήκε έναν άνθρωπο που θα επένδυε μέσα στην κρίση, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για το πολυσυζητημένο θέμα του προστίμου της ΣΕΚΑΠ.

ΑθΟρυβα, μεθοδικΑ, εκπΟνησε διΑφορα business plan, και εισχΩρησε στα media, το ποδΟσφαιρο και τις επιχειρΗσεις.

Ο Ιβάν Σαββίδης, πέραν του ντόρου που δημιουργήθηκε με την εμφάνισή του με όπλο στην Τούμπα, αιφνιδίασε με μία κίνηση-ματ…

Με τον Ρώσο προέδρο

Όπως λένε πηγές, οι διαπραγματεύσεις με τους Ιάπωνες διήρκεσαν για πάνω από ένα χρόνο, οι συζητήσεις έγιναν με απόλυτη μεθοδικότητα και κρίνεται ως μία μελετημένη επιχειρηματική κίνηση.

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο επιβεβαιώθηκε μετά και τη σημερινή ανακοίνωση πώλησης της ΣΕΚΑΠ και τη σύμβαση μεταξύ της JTI και της Tobacco Businnes Complex of the «Agrocom Group” («Donskoy Tabak”), μέρος της οποίας είναι η εταιρεία ΣΕΚΑΠ.

Πληροφορίες ανέφεραν στο Banks ότι την ώρα της ανακοίνωσης ο Ι. Σαββίδης βρισκόταν σε ταξίδι στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ, Arthur Davidyan, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης Σαββίδη

Η πώληση της ΣΕΚΑΠ

H Japan Tobacco Inc. (JT) ανακοινώνει σήμερα ότι, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, ο όμιλος εταιρειών JT συμφώνησε στην εξαγορά των εταιρειών Donskoy Tabak (DT), με σκοπό την ενίσχυση της πρώτης θέσης της εταιρείας στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο. Η συναλλαγή ανέρχεται στο ποσό του 1,6 δισ. δολάρια.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Όμιλος JT θα αποκτήσει και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε. (ΣΕΚΑΠ). Σύμφωνα με όσα ανέφερε στέλεχος της JTI στο Banks, περισσότερες λεπτομέρειες για την απορρόφηση της ΣΕΚΑΠ και την περαιτέρω λειτουργία της, θα γίνουν γνωστές μετά την πάροδο τριμήνου, οπότε και  αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

«Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Για αρκετά χρόνια, η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του Ομίλου μας. Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του Ομίλου, μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια» σχολίασε ο Mutsuo Iwai, Πρόεδρος των Παγκόσμιων Επιχειρήσεων Καπνού του Ομίλου JTI.

Σημειώνεται ότι η Donskoy Tabak αποτελεί την 4η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της Ρωσίας και ελέγχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 7%.

Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του ’80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%.  Η JTI Hellas έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017: 640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού), ενώ υποστηρίζει και την τοπική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.

Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ σύμφωνα με την εταιρεία, καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018.

 

Τι είπε ο πρόεδρος της εταιρείας και έμπιστος του Ι. Σαββίδη

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ Α.Ε. κ. Arthur Davidyan, δήλωσε σχετικά με την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου της εταιρίας από τον Όμιλο JT:

«Σήμερα, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της JTI και της Tobacco Businnes Complex of the «Agrocom Group” («Donskoy Tabak”), μέρος της οποίας είναι η εταιρεία ΣΕΚΑΠ. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί με την έγκριση των αρμόδιων αντιμονοπωλιακών αρχών.

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτή τη συμφωνία διήρκεσαν πάνω από έναν χρόνο. Πρόκειται για μια απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση.

Η συμφωνία αυτή φέρνει την ΣΕΚΑΠ, μπροστά σε μια νέα εποχή. Αφού η ΣΕΚΑΠ ανασυγκροτήθηκε, τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε μια δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά. Τώρα, ενσωματώνεται σε μια μεγάλη διεθνή καπνική εταιρεία.

Η JTI, κύριος μέτοχος της οποίας είναι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έχει μια επιτυχημένη παρουσία και μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καπνού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Dimera Group” αποφάσισε να επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητα του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων, των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων».

Οι επενδΥσεις του ΙβΑν ΣαββΙδη στην ΕλλΑδα

ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Στον ΠΑΟΚ εμφανίστηκε το καλοκαίρι του 2012. Πλέον οικονομικά οι «ασπρόμαυροι» δεν αντιμετωπίζουν το παραμικρό πρόβλημα, μάλιστα είναι από τις ελάχιστες ελληνικές ομάδες, που πληρώνουν αδρά «και στην ώρα τους», με πιο σημαντική στιγμή την εξόφληση του πρωτογενούς χρέους της ΠΑΕ προς το δημόσιο (ύψους 10.886.811,40 ευρώ) τον Μάιο του 2015. Ο Σαββίδης, μέσω των Αυξήσεων, έχει καταβάλλει περίπου 56 εκατ. ευρώ στην ομάδα, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε τις επενδύσεις του, ύψους 4 εκατ. ευρώ, στο γήπεδο της Τούμπας και το προπονητικό κέντρο της Νέας Μεσημβρίας.

Μεγάλο του όνειρο και επόμενο βήμα είναι η κατασκευή νέου γηπέδου για την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ. Το ηθικό δίλημμα τον οδηγεί στην Τούμπα αν και το βασικό ερώτημα παραμένει: γκρέμισμα ή λίφτινγκ;

ΜΕGA, EPSILON, ΕΘΝΟΣ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Δεν πλειοδότησε αρκετά… Αργότερα γινόταν γνωστή η είδηση ότι αγόρασε μερίδιο στο Mega, μία δύσκολη συγκατοίκηση με άλλους μετόχους, όπως αποδείχτηκε. Τελικά, ο ομογενής επιχειρηματίας αποσύρθηκε από το Mega, καθώς πούλησε πρόσφατα το 19,63% των μετοχών που είχε αγοράσει από τον Φώτη Μπόμπολα σε εταιρεία κυπριακών συμφερόντων.

Η επόμενη κίνηση-έκπληξη αφορούσε στο Ε. Στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη πέρασε οριστικά από το 2017 ο τηλεοπτικός σταθμός Έψιλον.

Οι δυο πλευρές μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις συμφώνησαν στην μεταβίβαση του 100% των μετοχών από εταιρίες του Φίλιππου Βρυώνη έναντι τιμήματος 12 εκατομμυρίων ευρώ αντί του αρχικού 14,5 εκατομμυρίων που είχε συμφωνηθεί.

Επίσης, με συνολικά 3.580.000 ευρώ κατέληξαν στον Ιβαν Σαββίδη τα σήματα των εφημερίδων Εθνος και Ημερησία. Στην αρχή συνεργάστηκε με τον πρόεδρο της 24media, Δ. Μάρη, ωστόσο πριν από λίγες μέρες οι δρόμοι τους χώρισαν καθώς τόσο ο πρόεδρος της ΕΝΕΔ όσο και στενοί του συνεργάτες παρέδωσαν το management της εφημερίδας.

 

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ»

Επένδυση: 12 εκατ. ευρώ

Τον Μάιο του 2013 το εμβληματικό ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» πέρασε στην κατοχή του, με το χρόνο μίσθωση να ορίζεται στα 30+10 έτη και το μηνιαίο μίσθωμα να ανέρχεται στα 143.500 ευρώ. «Αποκτήσαμε το ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλλάς” και το 2016 ξεκίνησε να έχει κερδοφορία, ενώ προχωρά η ανακαίνισή του στο πλαίσιο επένδυσης της τάξης των 10-12 εκατ. ευρώ», υποστήριξε ο Αρτούρ Νταβιντιάν. Στα φετινά βραβεία Greek Hospitality Awards του Ομίλου Ethosmedia βραβεύτηκε ως το Κορυφαίο Ξενοδοχείο Top Greek Hotel 2018.

 

ΣΕΚΑΠ Α.Ε.

Επένδυση: 35 εκατ. ευρώ

Στις 29 Μαρτίου του 2013 ο Ιβάν Σαββίδης έγινε κυρίαρχος στην Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδας (ΣΕΚΑΠ), αφού κέρδισε και το διαγωνισμό της Αγροτικής για το 50,36% των μετοχών. Ο Σαββίδης, λοιπόν, όχι μόνον εξαγόρασε τη ΣΕΚΑΠ αλλά επένδυσε στα τρία χρόνια που ακολούθησαν, μαζί με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, περίπου 35 εκατ, ευρώ. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της καπνοβιομηχανίας που ελέγχει στη Ρωσία, της Donskοy Tabak, και με όπλο την εξωστρέφεια, ο όμιλος Σαββίδη κατάφερε να οδηγήσει στην ανάκαμψη της Θρακιώτικη καπνοβιομηχανία. Την Παρασκευή ανακοίνωθηκε η πώληση της δραστηριότητάς του σε Ελλάδα και Ρωσία.

 «ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε.»

Επένδυση: 6 εκατ. ευρώ

Τον Ιανουάριο του 2017 ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη απέκτησε τον απόλυτο έλεγχο της «Σουρωτή Α.Ε.», μέσα από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Το μεγαλύτερο μέρος των νέων μετοχών κατέληξε στον όμιλο Σαββίδη, ο οποίος μέχρι τότε διέθετε το 43,76% των μετοχών της εταιρείας, τις οποίες αγόρασε από τους μικρομετόχους έναντι 1,05 ευρώ ανά μετοχή. Από τις 10 Απριλίου ο Ιβάν Σαββίδης έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος της «Σουρωτής Α.Ε.», καθώς στη δημοπρασία του 10,9% των μετοχών της εταιρείας προσήλθαν μόνον οι εκπρόσωποι της Belterra, μέλος του Ομίλου Σαββίδη.

ΟΛΘ – ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Για αρχές Μαρτίου προγραμματιζόταν η μεταβίβαση του 67% του ΟΛΘ στην South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT).

Μάλιστα είχε υπάρξει η ανάλογη κινητοποίηση από την πλευρά του Μαξίμου ώστε να εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες η σύμβαση παραχώρησης, να ψηφισθούν σημαντικές ελαφρύνσεις (αφορούσαν κυρίως στον ΕΝΦΙΑ), σε μία συγκυρία που ορισμένοι στην αγορά έκαναν λόγο για δυσαρέσκεια Σαββίδη, για ρήξη με την κυβέρνηση κ.λ.π, κ.λ.π.

Εν πάσει περιπτώσει η κυβέρνηση την επίσπευσε την διαδικασία για την παραχώρηση του 67% του φορέα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην κοινοπραξία  South Europe Gateway Thessaloniki και σύμφωνα με τους αρμοδίους η μεταβίβαση θα γινόταν την πρώτη εβδομάδα- δεκαήμερο του Μαρτίου.

Ωστόσο, όπως μας πληροφόρησε πηγή της Πρεσβείας

  • «…μέχρι να βγει Δελτίο Τύπου, κρατάτε μία επιφύλαξη, μήπως και την τελευταία στιγμή, υπάρξει κάποια ανατροπή»,

σε ερώτηση μας τι ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί αφού το deal θεωρείται «κλεισμένο» μας ανταπάντησε πως το θέμα του ΟΛΘ δεν θα πρέπει να το δούμε μεμονωμένο.

Και συμπλήρωσε ότι με κάποιον τρόπο συνδέεται και με τον διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Για να μας διευκολύνει, γιατί ομολογουμένως πέσαμε από τα…σύννεφα, συνέχισε λέγοντας ότι το προμοτάρισμα που κάνει ο Τζέφρυ Πάιατ υπέρ της μίας κοινοπραξίας- με επικεφαλής την ιταλική Snam- έχει τη σημασία του.

«ΞΕΝΙΑ» ΠΑΛΙΟΥΡΙ

Επένδυση: 14 εκατ. ευρώ

Είναι το έργο που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη καθυστέρηση σ’ ότι αφορά την υλοποίησή του. Το ακίνητο που μέχρι πριν από λίγα χρόνια  λειτουργούσε ως «Ξενία» στην περιοχή του Παλιουρίου Χαλκιδικής, περιήλθε στον ομογενή επιχειρηματία από το ΤΑΙΠΕΔ τον Μάιο του 2016 έναντι 14 εκατ. για 99 χρόνια με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση με την ανάπτυξη ενός οικιστικού συμπλέγματος υψηλού επιπέδου, με έμφαση στις εξοχικές κατοικίες και τις εγκαταστάσεις φιλοξενία και αναψυχής.

Το επενδυτικό σχέδιο προϋπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ανάπτυξη ξενοδοχειακών υποδομών, μεταξύ των οποίων η ανακαίνιση και λειτουργία, έπειτα από περίπου 25 χρόνια απαξίωσης, του Ξενία Παλιουρίου. Περιλαμβάνει επίσης, κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών, χώρους αναψυχής, μαρίνες κ.ο.κ.

Μετά την τελευταία εμπλοκή, όπου ένα πολύ μικρό κομμάτι της περιοχής χαρακτηρίστηκε ως δασική έκταση, αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν τα έργα για τη δημιουργία του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, γύρω από το οποίο θα κινηθεί και η υπόλοιπη επένδυση.

«ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ»

Επένδυση: 8 εκατ. ευρώ

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και σ’ ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια της, το «Κόκκινο Σπίτι», θέλει να δημιουργήσει το κέντρο όλων των επιχειρήσεων του ο Ιβάν Σαββίδης. Στα 1.600 τ.μ. δόμησης, θα στεγάζονταν χώροι γραφείων στους τρεις ορόφους και επιχειρήσεις λιανικής στα δύο καταστήματα του ισογείου, με την μπουτίκ του ΠΑΟΚ να λειτουργεί εδώ και τρία χρόνιο στο χώρο του ενός καταστήματος.

Από το 2013 όταν και αγόρασε ο Σαββίδης το Μέγαρο Λόγγου, διαθέτοντας τότε το ποσό των 4,7 εκατ. ευρώ, ήθελε ένα κτήριο για να το μετατρέψει σε στρατηγείο των επιχειρήσεών του. Αφού ξεπεράστηκε ο σκόπελος της γραφειοκρατίας και των εγκρίσεων (έπρεπε να αλλάξει χρήση για να μετατραπεί σε Μέγαρο Γραφείων) σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης επενδύοντας συνολικά 7,5 – 8 εκατομμύρια ευρώ στο «Κόκκινο Σπίτι» της πλατείας Αγίας Σοφίας.

Υπόλοιπες επενδύσεις

Ο Ιβάν Σαββίδης παρουσίασε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ένα πλάνο ανάπτυξης των 500 στρεμμάτων στο Δήμο Θέρμης -τα οποία ανήκουν στην δικαιοδοσία του δήμου Θεσσαλονίκης- και περιλαμβάνει αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, τα γνωστά «Λουτρά Θέρμης», με τη δημιουργία ξενοδοχείου, εστιατορίου, αθλητικών γηπέδων, ποδηλατοδρόμου, χώρου land art, καθώς και… adventure park στη φύση. Ένα πάρκο περιπέτειας και ξεκούρασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ