Στην απόφαση της διάθεσης 900 εκατ. ευρώ με στόχο την διάσωση της τράπεζας της Κάτω Ιταλίας -η οποία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας-, Banca Popolare di Bari κατέληξε το Ιταλικό υπουργικό συμβούλιο.

Η Banca Popolare di Bari είναι η μεγαλύτερη στη νότια Ιταλία με 69.000 μετόχους και μία από τις δύο μεγάλες συνεταιριστικές που έχουν απομείνει. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, τα μέτρα που εξετάζονται είναι ίδια με αυτά που έλαβε η κυβέρνηση για την διάσωση της τράπεζας Carige με έδρα την Γένοβα. Όπως και με την Carige, η Popolare di Bari μπορεί να τεθεί σύντομα υπό ειδική διαχείριση από τραπεζικούς επόπτες.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης από την πλευρά τους σημειώνουν πως το δημόσιο θα αποκτήσει μέρος του πακέτου μετοχών της, με στόχο να στηριχθεί η αποταμίευση στην νότια Ιταλία και στην συνέχεια μπορεί να δημιουργηθεί, με τις μετοχές αυτές, μια νέα τράπεζα επενδύσεων.

Τα μέτρα διάσωσης θα περιλαμβάνουν κρατικές εγγυήσεις για το χρέος της τράπεζας, την στήριξη της ρευστότητας και κεφαλαιακή ενίσχυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει καταθέσει αίτημα στήριξης από το ταμείο προστασίας καταθέσεων που διέσωσε την Carige (FITD). To ταμείο είπε ότι πρέπει πρώτα να εξετάσει το επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας πριν εμπλακεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, για την στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας του Μπάρι μπορεί να είναι αρκετά, τελικά, 500 εκατομμύρια ευρώ, ώστε τα υπόλοιπα να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση άλλων τραπεζικών οργανισμών και επιχειρήσεων του ιταλικού Νότου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here