Ιστορική συμφωνία με τα Σκόπια με σύνθετη ονομασία έναντι όλων, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Έχουμε συμφωνία, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, έχουμε μια καλή συμφωνία η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και ισχύ «έναντι όλων».

Παράλληλα, σημείωσε πως η συμφωνία θα κυρωθεί στην ελληνική Βουλή αφότου η ΠΓΔΜ εκπληρώσει την προϋπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας κατά τον διάλογό του με τον κ. Παυλόπουλο,  θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο Βουλής προκειμένου μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση για το θέμα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στη συμφωνία διασφαλίζεται η ιστορική κληρονομία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.

Δεδομένου ότι η συμφωνία Αθήνας- Σκοπίων θα έρθει για κύρωση στην ελληνική Βουλή αφού ολοκληρωθούν στη γείτονα χώρα όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες ( Δημοψήφισμα και Συνταγματικές Αλλαγές), ο κ. Παυλόπουλος, ανέφερε από πλευράς του στον πρωθυπουργό ότι «Είναι σαφές ότι η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει αυτονοήτως εναπόκειται σε εκείνη».

Στο ίδιο πλαίσιο, επεσήμανε πως: «Εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε».

Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

Ο Α. Τσίπρας πραγματοποιεί κύκλο τηλεφωνικής ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο της Ν.Δ Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο του ΚΙ.ΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Μετά την ενημέρωση του Προκόπη Παυλόπουλου, ο κ. Τσίπρας θα προβεί όπως αναμενόταν σε διακαναλικές δηλώσεις προκειμένου να ενημερώσει τους Πολίτες για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Η υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ, πιθανότατα να πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο, στις Πρέσπες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here