Για τον επόμενο μήνα, πιθανώς πριν την Μ. Εβδομάδα μετατίθεται όπως όλα δείχνουν η νέα δικάσιμος για το ζήτημα της εξυγίανσης της ιστορικής οινοποιίας “Μαλαματίνα” έπειτα από την αναβολή που έλαβε και πάλι σήμερα η συζήτηση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία ανεστάλη λόγω των μέτρων για την πανδημία, όπως και ακόμη μια φορά, στις 22 Φεβρουαρίου, πάλι λόγω Covid-19.

Το σχέδιο εξυγίανσης

Το σχέδιο εξυγίανσης της «Μαλαματίνας» από τον όμιλο εταιρειών της «Μάντης Εμπορική ΑΕ» υπογράφεται από πιστωτές που εκπροσωπούν το 79,1% (79,4% αν συμπεριληφθούν και τα συνδεδεμένα μέρη), ενώ βάσει αυτού προβλέπεται -μεταξύ άλλων-η δημιουργία νέας εταιρείας και η μεταφορά σε αυτή μέρους του ενεργητικού και ποσοστού περίπου 24% της συνολικής οφειλής (ύψους 35,9 εκατ. ευρώ) της οινοποιίας προς τράπεζες και άλλα ιδρύματα και φορείς (Piraeus SNF DAC, doValue, Εθνική Τράπεζα, ABS Metexelixis).

Με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, η Μαλαματίνα, υπό το νέο καθεστώς, προβλέπεται να εμφανίσει καθαρά κέρδη ήδη από τον δεύτερο χρόνο. Ο δε τζίρος της ιστορικής οινοποιίας προβλέπεται να αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3%, με προοπτική να ανέλθει σε 14,7 εκατ. ευρώ το ενδέκατο έτος.

Η ρετσίνα της έχει «βγει» σε 37 χώρες, με προορισμό τα τραπέζια των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και τους ξένους καταναλωτές, που αναζητούν διαφορετικές γευστικές εμπειρίες.

Η «Μαλαματίνα», που αντιμετώπιζε δυσκολία στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της στη βάση της συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες προ τριετίας, πιέστηκε εσχάτως περαιτέρω, καθώς στον ίδιο μειωμένο τζίρο της, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, προστέθηκε και η αρρυθμία που προκάλεσε το lockdown λόγω πανδημίας, το οποίο κράτησε κλειστά χιλιάδες καταστήματα εστίασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here