της κυρίας Ιωάννας Τσαμακλή

Στις 28-2-2013 το ΤΕΑΠΕΠ ΝΠΔΔ Διανεμητικού συστήματος είχε ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ μόλις 9,4 εκατομμυρίων ευρώ ενώ οι υποχρεώσεις του(συντάξεις + αποταμιευμένες εισφορές) ξεπερνούσαν τα 327 εκατομμύρια. Δηλαδή υπήρχε ένα συνολικό έλλειμα  της τάξεως των 318 εκατομμυρίων ευρώ,γεγονός που καθιστούσε ακόμη και την σκέψη γι’ αυτήν την μετατροπή εντελώς απαγορευτική, δημιουργώντας έτσι στην ουσία ένα θνησιγενές ταμείο.

Παρόλα αυτά η Ομοσπονδία των Εργαζομένων, ως η αντιπροσωπευτικότερη συνδικαλιστική οργάνωση στον κλάδο των πετρελαιοειδών, αποφάσισε την μετατροπή του Ταμείου σε ΝΠΙΔ και με μία Αναλογιστική Μελέτη που χρησιμοποίησε εξωπραγματικές και πλασματικές παραδοχές με σημαντικότερη την σχέση εργαζομένων /συνταξιούχων που από 0,83 το 2012 θα πήγαινε στο 1,01 το 2017 (σελίδα 17 πίνακας 1 Ιδρυτικής Αναλογιστικής Μελέτης). Επίσης θα πρέπει να τονισθεί ότι τα αποτελέσματα της Ιδρυτικής Αναλογιστικής Μελέτης προέκυπταν με την υπόθεση ότι  οι εταιρείες θα συνέχιζαν να πληρώνουν την εισφορά 1°°¤°επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους για τα επόμενα έτη αν και με τον μνημονιακό νόμο Ν. 4046/2012 προβλεπόταν η κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων . Κι όντως την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων το πολυνομοσχέδιο «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις», με την παρ. 2.Α. κδ (κεφ. Α’, άρθρο Α’, υποπαρ. ΙΑ.3) του οποίου καταργείται από 1/1/2015 η εργοδοτική εισφορά του 1ο/οο υπέρ του Ταμείου.

Κατάφερε λοιπόν η Ομοσπονδία των Εργαζομένων να αποσπάσει την έγκριση από τον αρμόδιο υπουργό με την ανοχή της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, με την προοπτική ότι το νέο Ταμείο θα ήταν σε θέση να εξασφαλίσει τόσο στους ήδη συνταξιούχους του όσο και στους εργαζόμενους, μια σύνταξη υψηλότερη από αυτή που θα εισέπρατταν από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) αν το ΤΕΑΠΕΠ δεν είχε εξαιρεθεί της ένταξης του σ’ αυτό το 2013.

Οι αναπόφευκτες συνέπειες της μετατροπής του ΕΤΕΑΠΕΠ από Ταμείο Διανεμητικού Συστήματος σε αντίστοιχο Κεφαλαιοποιητικού εντοπίζονται στην κατάργηση του εργασιακού βίου των εργαζομένων με αντίστοιχη κατάργιση των εισφορών τους και στον εκμηδενισμό των συντάξεων  οι οποίες μέχρι το 2025 θα έχουν υποστεί μειώσεις πάνω από 85% με τη μέση σύνταξη να διαμορφώνεται στα 75 ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία εγκεκριμένη αναλογιστική μελέτη του Ταμείου.

Για να επιτευχθεί  η αποθεματοποίηση του ταμείου έπρεπε,

 • Οι παλαιοί συνταξιούχοι να υποστούν σειρά μειώσεων που φθάνουν σήμερα και το 80%, αφού το ταμείο δεν διέθετε τα αναγκαία αποθεματικά για να καλύψει τις συντάξεις τους.
 • Ταυτόχρονα όλες οι εισφορές των εργαζομένων να καταργηθούν και να μειωθούν στο αναλογιστικό τους ισοδύναμο επί της ανύπαρκτης στην ουσία περιουσίας του Ταμείου των 9,4 εκ. ευρώ. Δηλαδή στην ουσία εκμηδενίστηκαν.
 • Σήμερα στους νέους συνταξιούχους του ΕΤΕΑΠΕΠ δηλαδή σε όλους εμάς που συνταξιοδοτηθήκαμε μετά το 2013,μας χορηγήθηκε σύνταξη σύμφωνα με το καταστατικό αλλά αυθαίρετα μας επιβλήθηκαν αναδρομικά όλες οι μειώσεις που έχουν επιβληθεί στους ήδη συνταξιούχους, αφού αν και εργαζόμενοι μας αντιμετώπισαν ως να είμασταν ήδη συνταξιούχοι, δίχως να αντλούν από πουθενά αυτό το δικαίωμα,παραβιάζοντας κατάφωρα το καταστατικό στο οποίο δεν προβλέπονται οι παραπάνω αναδρομικές μειώσεις.
 • Ως εκ τούτου κι οι σημερινοί εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν την παραπάνω μεταχείριση των αναδρομικών μειώσεων, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά την κεφαλαιοποίηση του ταμείου, αφού συνεχίζουν να καταβάλλουν το σύνολο των εισφορών τους και φυσικά ποτέ δεν πρόκειται να εισπράξουν ανάλογα ανταποδοτικά οφέλη από το ΕΤΕΑΠΕΠ.

 

Γιατί οι εργαζόμενοι είναι οι κυρίως αδικημένοι.

Αν θεωρήσουμε ότι οι προ του 2013 συνταξιούχοι κάτι πρόλαβαν να πάρουν από το Διανεμητικό τότε ΤΕΑΠΕΠ, αλλά οι εργαζόμενοι από την ημέρα της μετατροπής του σε Ταμείο Κεφαλαιοποιητικού Συστήματος, ενώ καταβάλουν και συνεχίζουν να καταβάλουν το σύνολο των εισφορών τους, η προσδοκώμενη σύνταξη τος μειώνεται με κάθε νέα μείωση που αποφασίζει το Ταμείο για τους συνταξιούχους του.

Δηλαδή από το 2013, όσο περισσότερα χρόνια εργάζεται ένας ασφαλισμένος, τόσο περισσότερες εισφορές καταβάλλει, τόσο όμως η προσδοκώμενη σύνταξη του μειώνεται με κάθε νέα μείωση που αποφασίζει το Ταμείο.

Δίχως άλλο το γεγονός αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία !!!

Η δική μας άποψη για την απόφαση που θα βάλει τέλος σ’ αυτή τη θλιβερή ιστορία έχει διατυπωθεί τεκμηριωμένα και είναι η ένταξη του ΕΤΕΑΠΕΠ στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, ένταξη η οποία αποτελεί μονόδρομο στο πρόβλημα που δημιούργησε μια απαράδεκτη απόφαση με θύματα χιλιάδες Εργαζόμενους και Συνταξιούχους ενός ουσιαστικά Καταργηθέντος Επικουρικού Ταμείου.

Η κυρία κυρία Ιωάννα Τσαμακλή είναι συνταξιούχος του ΕΤΕΑΠΕΠ ΝΠΙΔ

 

 

 

 

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το ενημερωτικό σημείωμα καταβαλλόμενης σύνταξης 192,98€ ( μετά τις μειώσεις των Αναλογιστικών μελετών) μηνιαίως,
  αντιστοιχεί περίπου σε 100.000€ καταβαλλόμενες εισφορές υπέρ του ταμείου.
  Μόνο το διάστημα (01/01/13 – 29/05/20) καταβλήθηκαν εισφορές 33.288€.
  Ποιός μπορεί να μας πείσει για τον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης ;

 2. Σύμφωνα με το επισυναπτόμενο, η Γραμματική της ασφάλισης ΤΕΚΑ, και λόγω του διφυούς χαρακτήρα του ΕΤΕΑΠΕΠ ΝΠΙΔ, πρέπει να δοθεί απάντηση στο άρθρο του<> και τις αντίστοιχες μειώσεις που έχουμε υποστεί και από το ΕΤΕΑΠΕΠ και από το αρμόδιο Υπουργείο.
  Πρέπει να γίνει αποκατάσταση της διαστρέβλωσης της αλήθειας, και ποιοι ευθύνονται για αυτό!

  https://teka.gov.gr/i-grammatiki-tis-asfalisis-0

 3. Όλοι έχουν άποψη…. επειδή έχω δει από μέσα τι γινόταν …… κλείστο αύριο το πρωί για να τελειώνει η αλητεία με τις επικουρικές βλακείες και κάνε και ένα διαχειριστικό έλεγχο να δεις τι πάρτι γινόταν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here