Όλες σχεδόν οι κεντρικές τράπεζες έχουν εξετάσει την πρόταση ενός κεντρικά εκδιδόμενου ψηφιακού νομίσματος. Ορισμένες από τις Κεντρικές Τράπεζες  είναι ήδη κοντά στην κυκλοφορία των αντίστοιχων ψηφιακών νομισμάτων τους.

Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, η Banco de España, είναι η τελευταία που ανακοινώνει τα σχέδιά της για ένα κρατικό νόμισμα και προσπαθεί να επικεντρωθεί σε προτάσεις σχεδιασμού για ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας τα επόμενα χρόνια.

Στο στρατηγικό της σχέδιο που συζητά τον χάρτη πορείας της τράπεζας για το 2020 έως το 2024, η τράπεζα είπε ότι θα αναλύσει τις πολιτικές και τις τάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην ισπανική οικονομία, ενώ θα διερευνήσει επίσης το CBDC (Central Bank Digital Coin).

Το σχέδιο επικεντρώνεται πρωτίστως σε σημαντικά σημεία, όπως η μελέτη της επίδρασης των αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες, οι πιέσεις που σχετίζονται με το COVID στις αγορές και άλλα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια CBDC, αλλά η έκθεση σημειώνει ότι η έρευνα CBDC αποτελεί προτεραιότητα στο θέμα «Νέες τεχνολογίες και πηγές πληροφοριών».

Ένα μέρος του σχεδίου έχει ως εξής:

  • «Οι επιπτώσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία στο σύνολό της από την εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας θα αναλυθούν, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες προτάσεις σχεδιασμού και συμπεριλαμβανομένων πτυχών που σχετίζονται με την ψηφιακή αναγνώριση.»

 Απίθανο σενάριο η ψηφιακή πεσέτα

Η Ισπανία δεν εκδίδει το φυσικό της νόμισμα πεσέτα και χρησιμοποιεί το ευρώ από το 2002 ως μέρος του Ευρωσυστήματος. Ως εκ τούτου, είναι απίθανο μια ψηφιακή έκδοση της πεσέτας να έρχεται στην αγορά.

Το 2017, όταν ο Mario Draghi ήταν επικεφαλής της ΕΚΤ ως πρόεδρος, αντιτάχθηκε έντονα στην ιδέα της Εσθονίας να εκδώσει CBDC δηλώνοντας ότι

  • «Κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να εισαγάγει το δικό του νόμισμα».
  • «Το νόμισμα της ευρωζώνης είναι το ευρώ».

Αυτό ακολούθησε με την εσθονική κυβέρνηση να αρνείται ότι έχει σχέδια σχετικά με την έκδοση «estcoin».

Αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά τώρα, υπό την ηγεσία της Christine Lagarde, η ΕΚΤ ήταν πιο ανοιχτή προς τα ψηφιακά νομίσματα και μάλιστα έχει το εμπορικό σήμα «ψηφιακό ευρώ».

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από την Daily Chain, η ΕΚΤ δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση για το ψηφιακό ευρώ, αναφέροντας ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για την στιγμή που το CBDC θα γίνει απαραίτητο. Αλλά αυτό είναι για το ψηφιακό ευρώ και η ψηφιακή πεσέτα παραμένει μια απίθανη επιχείρηση.

Ωστόσο, ο Juan Ayuso Huertas, Γενικός Διευθυντής της Banco de España, είναι αρκετά δραστήριος σχετικά με αυτές τις τεχνολογίες επόμενης γενιάς. Είναι μέλος της ομάδας υψηλού επιπέδου για το ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία συνέταξε την ψηφιακή έκθεση ευρώ.

Μια έκθεση με τίτλο «Εισαγωγή στην τρέχουσα συζήτηση για το ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας» δημοσιεύθηκε επίσης νωρίτερα φέτος, με συγγραφείς τους Ayuso και Carlos Conesa, αναπληρωτή διευθυντή στην κεντρική τράπεζα.

Βαγγέλης ΤΣΑΠΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ