Του Γιάννη Λεοντάρη

Μερικούς μήνες μετά τη θέσπιση της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act – DSA) σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, έφτασε η ώρα για το πρώτο «crash test» εφαρμογής της στην πράξη.

Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες υποχρεώνει τις χαρακτηρισμένες ως πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες (αυτές που έχουν πάνω από 45 εκατ. χρήστες στην ΕΕ), 4 μήνες μετά τη νόμιμη κοινοποίηση του χαρακτηρισμού τους, να μεριμνήσουν για τη δημιουργία ασφαλέστερων και πιο διαφανών διαδικτυακών χώρων.

  • Με βάση την DSA, οφείλουν να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά συστημικούς κινδύνους, ιδίως όσον αφορά στον μετριασμό των κινδύνων κατά της ευημερίας των ανηλίκων, τη διάδοση παράνομου περιεχομένου, τα συστήματα συστάσεων κλπ.

Οι ειδικές αυτές υποχρεώσεις περιλαμβάνουν την υποβολή εκθέσεων αξιολόγησης κινδύνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη θέσπιση μέτρων για τον μετριασμό των συστημικών κινδύνων που συνδέονται με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τη συμμόρφωση με πρόσθετες υποχρεώσεις διαφάνειας, μεταξύ άλλων για τις διαφημίσεις, και την παροχή στους ερευνητές πρόσβασης σε δεδομένα.

Ειδικά για τρεις συγκεκριμένες πλατφόρμες ψυχαγωγίας ενηλίκων (Pornhub, Stripchat και XVideos) οι πρόσθετες διατάξεις τέθηκαν σε ισχύ από χθες, 21 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι από τις 17 Φεβρουαρίου 2024, η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες άρχισε να ισχύει για όλες τις επιγραμμικές πλατφόρμες (ανεξαρτήτως μεγέθους), οι οποίες έκτοτε πρέπει να συμμορφώνονται με γενικές υποχρεώσεις, όπως η θέσπιση εύχρηστου συστήματος ειδοποίησης και δράσης, η απαγόρευση στοχευμένων διαφημίσεων για παιδιά και η ενισχυμένη υποβολή εκθέσεων διαφάνειας.

Ωστόσο, για τις συγκεκριμένες πλατφόρμες ψυχαγωγίας ενηλίκων οι προσαρμογές που πρέπει να γίνουν, με βάση τις διατάξεις της DSA, είναι ακόμα μεγαλύτερες, και ειδικά τέτοιου είδους πλατφόρμες δεν έχουν δείξει στο παρελθόν και την καλύτερη «διάθεση» για τέτοιου είδους προσαρμογές.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων της DSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποτίθεται ότι θα παρακολουθεί προσεκτικά τη συμμόρφωση των εν λόγω πλατφορμών με τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ιδίως όσον αφορά στα μέτρα προστασίας των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο και την αντιμετώπιση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

Εάν η Επιτροπή έχει υπόνοιες για παραβάσεις των υποχρεώσεων δυνάμει της πράξης, θα πρέπει να δώσει συνέχεια με «κατάλληλα μέτρα», τα οποία όμως μένει να δούμε ποιά θα είναι, και ποιές θα είναι οι πραγματικές συνέπειες που θα έχουν στις πλατφόρμες που δε θα συμμορφωθούν με τις διατάξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ