Τα αποτελέσματα και η παρουσίαση τους με τηλεδιάσκεψη, εντυπωσίασαν τους αναλυτές και άλλαξαν θεαματικά το κλίμα στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση.

O CEO της Piraeus Financial Holdings Χρήστος Μεγάλου υποσχέθηκε κέρδη από 1 δισ.€ από φέτος και μέχρι και το 2026. Το 2026 όπως και το 2025 η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να διανείμει μέρισμα 50%. Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε και σ’ ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα  εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων μέσα το 2024.

Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσει η Τράπεζα Πειραιώς με την μεγάλη επενδυτική κοινότητα του εξωτερικού, διαθέτοντας στην αγορά ένα πολύ μεγάλο μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου.

Αύριο, Παρασκευή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχοντας λάβει τις εισηγήσεις των συμβούλων θα ανακοινώσει  τις αποφάσεις του για το placement των μετοχών της Τρ. Πειραιώς που έχει στο χαρτοφυλάκιο του.

Κορυφαία επιλογή, το ποσοστό των μετοχών που θα διατεθούν.

Οι εναλλακτικές επιλογές είναι δύο:

  1.  να δοθεί συνολικά το 27%
  2. να διατεθεί το 20%+2%, στα πρότυπα της Εθνικής Τράπεζας.

Η πώληση των μετοχών θα γίνει με το παράλληλο άνοιγμα δύο βιβλίων – ένα για την ελληνική δημόσια προσφορά σε εγχώριους επενδυτές και ένα για τη διεθνή προσφορά σε ξένους επενδυτές μέσω της διαδικασίας του accelerated book building.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για το ενημερωτικό δελτίο και έτσι, να «τρέξει» η αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Από τη δική του πλευρά, ο Χρήστος Μεγάλου, με τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2023,  πριν την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου για το σκέλος της δημόσιας προσφοράς της συνδυασμένης διάθεσης μετοχών από ΤΧΣ,  θα καταθέσει αίτημα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για έγκριση χορήγησης μερίσματος χρήσης 2023, που θα αντιστοιχεί σε 10% των καθαρών κερδών.

Το μέρισμα προβλέπεται να αυξηθεί στο 25% των κερδών φετινής χρήσης και να διαμορφωθεί εν συνεχεία στο 50%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ