Oι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch ήρθαν στην Αθήνα μίλησαν με επιχειρηματίες, τραπεζίτες αλλά και διαμορφωτές της κοινής γνώμης και έβγαλαν τα συμπεράσματά τους για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών.

Η έκθεση των αναλυτών επισημαίνει  ότι οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις επιμένουν, με το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των κόκκινων δανείων, που βαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς, να είναι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ο «πιο αδύναμος κρίκος» για την οικονομία της χώρας.

Το υψηλό δημόσιο χρέος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο βαρίδι. Ως στηρίγματα της οικονομίας από την άλλη προσδιορίζονται το ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας και η πολιτική σταθερότητα.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της BofA σε σημείωμά τους με τίτλο «Η επιστροφή της Ελλάδας», οι ανησυχίες για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένουν υψηλές, καθώς αυτή εξαρτάται εν πολλοίς από τους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι παραμένουν ασθενείς για τα δεδομένα μίας οικονομίας, που έχει εξέλθει από πολυετή ύφεση.

Από τις συζητήσεις με αξιωματούχους, εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος, των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, όπως επίσης αναλυτές, διαπιστώθηκε η ανάγκη για καλύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η οποία και θα μπορούσε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα διαθέτει από την άλλη ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας ύψους 34 δισ. ευρώ στην κεντρική κυβέρνηση, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από πρόσθετα κεφάλαια 13 δισ. ευρώ σε άλλα μέρη του δημοσίου. Αυτό καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για δύο χρόνια και επιτρέπει στην κυβέρνηση να μείνει εκτός αγορών, εάν το κόστος δανεισμού παραμείνει υψηλό. Ωστόσο, όπως σχολιάζουν οι ειδικοί της αμερικανικής τράπεζας, η επιστροφή στις αγορές στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα και βοηθά την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ