Με την ψήφιση του σχεδίου νόμου, του Υπουργείου Οικονομικών δρομολογείται ο δεύτερος γύρος  μείωσης/διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αγος, που “γεννήθηκε” στην αρχή της ελληνικής μνημονιακής κρίσης, “ανδρώθηκε” στην 10ετή διάρκεια της φτάνοντας το τραπεζικό σύστημα και μεγάλο μέρος της επιχειρηματικότητας στα όρια τους. Πλέον με την υλοποίηση του πρώτου σκέλους του σχεδίου τα ΜΕΔ μειώθηκαν κατά 32 δισ. ενώ με την αρχική φάση του “Ηρακλή ΙΙ” θα περιορισθούν κατά επιπλέον 18,8 δισ και συνολικά έως 30 δισ. σε ορίζοντα 2022, προκειμένου να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ηδη, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός κάνει λόγο για μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων έως το τέλος του 2022. Απαραίτητο μέρος αυτής της όλης διαδικασίας η επέκταση του “Ηρακλή” με τον “Ηρακλή ΙΙ” προκειμένου να συνεχιστούν οι τιτλοποιήσεις. To ο.k. της DGComp εξασφαλίζει την ελληνική πλευρά ως προς την εγγυοδοσία/κάλυψη του συνόλου των δανείων υψηλής πιστότητας (senior notes) με το Δημόσιο να χορηγεί εγγυήσεις έως 12 δισ. για καλύψεις για μη εξυπηρετούμενα έως 32 δισ.

Σε πρώτη φάση- με την ενεργοποίηση του “Ηρακλή ΙΙ”- δρομολογείται η ένταξη τιτλοποιήσεων (ύψους 11 δισ. ) της Πειραιώς, Alpha Bank (3 δισ.) Eurobank (3 δισ.) και Εθνική (1,8 δισ.). Η Eurobank, που σε πολλούς τομείς διαχείρισης ΜΕΔ θεωρείται πρωτοπόρος για τον κλάδο, έκανε την αρχή με το Cairo (7,5 δισ) προ 2ετίας προχωρά μέσα στο 2021 με το project Mexico. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο προς τιτλοποίηση με ανοίγματα ιδιωτών (σε ποσοστό 85%) και επιχειρηματιών (15%) ύψους 3,3 δισ. Με την εκχώρηση του η διοίκηση Καραβία προσβλέπει στην επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού NPLs μέσα στο 2021.

Σε μονοψήφιο ποσοστό “βλέπει” και η διοίκηση Μυλωνά στην Εθνική, που μετά την συμφωνία για το Frontier (ύψους 6,1 δισ.) προγραμματίζει μία μικρότερη (για 1,5-1,8 δισ.) μειώνοντας έτσι σε, μόλις, 1,8 δισ. (ποσοστό 6%) έως τα τέλη του 2022. Σημειωτέον, πως η Εθνική λόγω υψηλών κεφαλαίων και λειτουργικής κερδοφορίας δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε σχάση δραστηριοτήτων της (hive down) δηλαδή την διάσπαση και απόσχιση της “τραπεζικής δραστηριότητας” με εισφορά σε νέο σχήμα (συμμετοχών) που θα εισάγονταν στο χρηματιστήριο, όπως συνέβη με τις άλλες συστημικές.

Στο “στρατόπεδο” της Alpha Bank την διαφορά- στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων- έκανε η συμφωνία για το project Galaxy καθώς “ελάφρυνε” τον ισολογισμό από ένα βάρος 10,8 δισ. μειώνοντας έτσι τα “κόκκινα” στο 13% από το 43% . Στόχος η ένταξη στον “Ηρακλή ΙΙ” άλλων δύο προγραμμάτων (συνολικά για 3 δισ.) έτσι ώστε τα μη εξυπηρετούμενα να μειωθούν περαιτέρω (έως 45%) και ο σχετικός δείκτης σε μονοψήφιο ποσοστό (μέσα στο 2022).

Από την πλευρά της Πειραιώς, η διοίκηση Μεγάλου προωθεί την ένταξη (στον “Ηρακλή ΙΙ”) ενός μεγάλου “χαρτοφυλακίου” (7 δισ.) και ενός άλλου (για 4 δισ.) προς το 2022. Και η Πειραιώς έχει ως στόχο την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μέσα στο 2022.

Προς ώρας, η προσοχή είναι στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Intrum για τη μεταβίβαση των mezzanine και junior notes των τιτλοποιήσεων Phoenix και Vega, διαδικασία που ολοκληρώθηκε- και τυπικά/διαδικαστικά- πριν λίγες ημέρες. Το fund αποκτά ένα 30% των ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine) και ένα 50% χαμηλής προτεραιότητας (junior). Ως προς την σύνθεση τους, το μεν Phoenix αποτελείται από (κυρίως) στεγαστικά (μεικτής λογιστικής ) αξίας 1,92 δισ. το δε Vega από μη εξυπηρετούμενα με εξασφαλίσεις σε οικιστικά και επαγγελματικά αξίας 4,9 δισ.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 13/07/2021