Λίγες ώρες αφότου ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθούν άλλες συστημικές λύσεις, πέρα από το Σύστημα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων Hercules (σχέδιο επισφαλών δανείων), όπως η ίδρυση μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (δηλαδή «κακής τράπεζας») για τη διαχείριση των ελληνικών NPL, ο αρμόδιος υφυπουργός απάντησε λέγοντας ότι μια «κακή τράπεζα» δεν είναι μια λύση που μπορεί να εξεταστεί επί του παρόντος, καθώς υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα σε αυτήν τη λύση.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο σχετικά με νομοσχέδιο για τη μικροχρηματοδότηση, ο Γ. Ζάββος είπε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη μείωση των επισφαλών δανείων με το πρόγραμμα Hercules, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Το σχέδιο για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, «μπορεί να είναι μια χρήσιμη ιδέα, αλλά δεν είναι για την τρέχουσα στιγμή», καθώς υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα που παρεμποδίζουν.

Πρώτον, είπε, είναι ότι πρέπει να εργαστούμε για το αν μπορεί να υπάρξει μια «κακή τράπεζα», είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο. Αν μιλάμε για μια ευρωπαϊκή «κακή τράπεζα», θα πρέπει να φέρει ένα βάρος 500-600 δισ. ευρώ από τα επισφαλή δάνεια και αυτό το κόστος θα πληρώνεται από ευρωπαϊκά ταμεία –μια απόφαση που δεν θα μπορούσε να ληφθεί από την ΕΕ.

Η δεύτερη επιλογή είναι να δημιουργηθεί μια εθνική τράπεζα, στην οποία το φορολογικό κόστος θα είναι περίπου 10 δισ. ευρώ και αυτό θα καλυφθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο.

Ωστόσο, το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» αποκτά «σάρκα και οστά» πολύ σύντομα, και μέσα στο 2021 θα έρθει για να «κλειδώσει» την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος με την απαλλαγή των ομίλων από τη «θηλιά» των NPL.

Η ιδέα της “bad bank” έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στην Ισπανία και την Ιρλανδία, αλλά για την Ελλάδα θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η λειτουργία της, καθώς ο «Ηρακλής» από μόνος του ΔΕΝ επαρκεί και συν τω χρόνω τα «κόκκινα» –και λόγω Covid-19– θεωρείται βέβαιο πως θα επιβαρυνθούν αρκετά.

Το επιπλέον «συν» του σχεδίου; Ο εθελοντικός χαρακτήρας του, καθώς, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο του Γιάννη Στουρνάρα, η συμμετοχή των 4 συστημικών τραπεζών θα αφορά στις διοικήσεις τους. Πρακτικά, κάθε όμιλος θα επιλέγει το χαρτοφυλάκιο που επιθυμεί να εισφέρει στην “bad bank”, χωρίς να ανατρέπει ισχύουσες συμφωνίες με εταιρείες διαχείρισης και servicers.

…………………….

 

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 14/07/2020