Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο τραπεζικός τομέας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL), αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες της σχετικής συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο Hugo Velez, Διευθύνων Σύμβουλος της HipoGES, θεωρεί ότι η Ελλάδα άργησε να οργανώσει τους τρεις μεγάλους διαχειριστές χρέους οι οποίοι καλούνται να αναδιαρθρώσουν την κατάσταση των χρεών προς τις τράπεζες. Πιστεύει, ότι η καθυστέρηση αυτή δημιούργησε υπερβολικά μεγάλα χαρτοφυλάκια τα οποία είναι δύσκολα διαχειρίσιμα από τις εταιρίες και υπάρχει ανάγκη για εισαγωγή και άλλων, ίσως μικρότερων παικτών σε αυτήν την αγορά.
Ο ίδιος θεωρεί ότι θα πρέπει να ασχοληθούν εντονότερα με την αγορά των δανείων σε real estate και να επενδύσουν σε συστήματα εκσυγχρονισμού των διαδικασιών.
Ο κ. Giuseppe Giano, Πρόεδρος της Euroxx Securities τόνισε την ανάγκη εισαγωγής νέων παικτών μικρότερου ίσως μεγέθους στην αγορά των ΝΡL. Αυτό που τόνισε ο κ. Giano ήταν η τιτάνια προσπάθεια που έγινε από τις Ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την έκθεση τους σε ΝΡL. Υπενθύμισε ότι μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων πάνω από 150 δις. έπεσε στα 47 δις, ενώ ο στόχος είναι σε 18 μήνες το νούμερο αυτό να είναι μονοψήφιο. Από τις αρχές του 2021 οι τράπεζες έχουν εκχωρήσει 16 δις. σε ΝΡL.
Ο ίδιος το ονόμασε Ηράκλειο άθλο παραπέμποντας ευθέως στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ και χαιρέτισε την επέκταση στο ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ.
Όσον αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας ο κ. Velez τόνισε ότι όλες οι διαδικασίες πάγωσαν, τα δικαστήρια έκλεισαν, οι εξώσεις και οι κατασχέσεις σταμάτησαν. Εκτίμησε επίσης ότι πολλά δάνεια σταμάτησαν να εξυπηρετούνται και άρα θα έχουμε επανάληψη προηγούμενων φαινομένων. Αυτό κάνει τους επενδυτές διστακτικούς καθώς δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο.
Ο κ. Velez επαίνεσε την Ελλάδα, καθώς οι σχεδιασμένες ενέργειες προχώρησαν εν μέσω πανδημίας, πράγμα το οποίο θεωρεί αξιοθαύμαστο.