Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκονται οι Ελληνες, καθώς το ανά περιφέρεια κατά κεφαλήν ΑΕΠ και η συνεπαγόμενη αγοραστική τους δύναμη (PPS) βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των υπολοίπων Ευρωπαίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2016 της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε. (Εurostat). Στην τελευταία θέση βρίσκονται περιοχές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας αλλά και της Γαλλίας. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα συνολικά δεν προσεγγίζει καν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 100% για το ανά περιφέρεια κατά κεφαλήν ΑΕΠ, καθώς αυτό φθάνει μόλις το 68%. Επιπλέον, παρατηρούνται και διαφορές μεταξύ των επιμέρους περιφερειών της χώρας μας, αλλά και τεράστιες αποκλίσεις εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το υψηλότερο ΑΕΠ και τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη έχει το δυτικό Λονδίνο με 611% (δηλαδή εξαπλάσια αγοραστική δύναμη από τον μέσο όρο), ακολουθούν το Λουξεμβούργο συνολικά με 257%, η νότια και ανατολική Ιρλανδία με 217%, οι Βρυξέλλες στο Βέλγιο

και το Αμβούργο στη Γερμανία με 200%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγοραστική δύναμη μετριέται σε PPS. Ενα PPS είναι μια εικονική νομισματική μονάδα, που εξαλείφει τις διαφορές τιμών μεταξύ των χωρών και αγοράζει τον ίδιο όγκο αγαθών και υπηρεσιών σε όλες τις χώρες.

Αγοραστική δύναμη

Στην περίπτωση της χώρας μας, τώρα, τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη έχουν οι κάτοικοι των Αθηνών με το 92% του ΑΕΠ της Ε.Ε., τη μικρότερη οι κάτοικοι στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με το 46% και στην Ηπειρο με το 48%, ενώ σε σχετικά καλύτερη θέση βρίσκονται οι κάτοικοι του νοτίου Αιγαίου με το 73% και των Ιονίων Νήσων με το 62% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Πηγή: Καθημερινή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here