Μικρή υποχώρηση σημείωσε στο δεύτερο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία  και καθώς οι προβλέψεις ήταν για μεγαλύτερη συρρίκνωση οι αναλυτές διστάζουν να κηρύξουν την οικονομία σε κατάσταση ύφεσης.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6% στο δεύτερο τρίμηνο, αντί για 0,9% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Η οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 1,6% στο πρώτο τρίμηνο.

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για συρρίκνωση 0,8% του ΑΕΠ.

Συνεπώς μικρότερη υποχώρηση της αναμενόμενης στο δεύτερο τρίμηνο και ο ρυθμός πτώσης έχει αναχαιτισθεί σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Ο ευκολότερος τρόπος για να υπολογισθεί η ανάπτυξη ή η ύφεση είναι η σύγκριση δύο συνεχόμενων τριμήνων. Αν υπάρχει συρρίκνωση θεωρείται ότι επήλθε ύφεση. Ωστόσο συχνά, είναι το επόμενο τρίμηνο που επιβεβαιώνει πλήρως την κατάσταση της οικονομίας. Ο υπολογισμός της ανάπτυξης ή ύφεσης με αυτό τον τρόπο, δεν είναι ο μοναδικός, ούτε ο πιο ακριβής.

Αν και δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ σημαίνουν ότι η οικονομία έχει εισέλθει τεχνικά σε ύφεση, αρκετοί αναλυτές, επικαλούμενοι ευρύτερες μετρήσεις της οικονομικής δραστηριότητας, εκτιμούν ότι η οικονομία επιβραδύνει, αλλά δεν έχει εισέλθει σε ύφεση.

Ο επίσημος φορέας για την πορεία της οικονομίας, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας ορίζει την ύφεση ως “μια σημαντική υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία καλύπτει ολόκληρη την οικονομία, με διάρκεια μεγαλύτερη από μερικούς μήνες, ορατή συνήθως στην παραγωγή, την απασχόληση, το πραγματικό εισόδημα και άλλους δείκτες”.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν κάπως ισχυρότερες εκείνη την περίοδο σε σχέση με την αρχική μέτρηση. Ειδικότερα, οι δαπάνες σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν κατά 1,5% αντί για 1% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ο κίνδυνος της ύφεσης αυξάνεται καθώς η Federal Reserve αυξάνει με επιθετικό τρόπο τα επιτόκια της για επιβραδύνει τη ζήτηση με στόχο να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει από τον Μάρτιο τα επιτόκια της, συνολικά κατά 225 μονάδες βάσης.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ θα μιλήσει σήμερα Παρασκευή στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ, ρίχνοντας περισσότερο φως στις προθέσεις της Fed για τους επόμενους μήνες, αλλά και ο ίδιος ενδέχεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να εξηγήσει τις κινήσεις του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here